Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Στο 170,6% του ΑΕΠ έστειλε η ύφεση το δημόσιο χρέος. Στο 9,4% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αστοχία 11,5 δισ. ευρώ καταγράφουν κυβέρνηση και τρόικα στο χρέος του 2011, το οποίο έκλεισε στο 170,6% του ΑΕΠ.
Οι λανθασμένες εκτιμήσεις τους για την ύφεση επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το πόσο έπεσαν έξω στο μείγμα της συνταγής για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το δημοσιονομικό έλλειμμα....
δεν έκλεισε τελικά στο 9,1% του ΑΕΠ όπως ήταν η εκτίμηση του Απριλίου του 2011 αλλά στο 9,4%.  
Μεγαλύτερη ήταν η αστοχία στο δημόσιο χρέος, το οποίο δεν διαμορφώθηκε στο 165,3% του ΑΕΠ αλλά στο 170,6%.
Βασική αιτία της αστοχίας αυτής ήταν ότι μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επικαιροποίηση του ΑΕΠ υποτιμώντας το συγκεκριμένο μέγεθος από τα 215 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές το Μάρτιο) σε 208 δισ. ευρώ (το Σεπτέμβριο), καθώς η ύφεση του 2011 δεν ήταν 4,8% όπως είχαν αρχικά εκτιμήσει αλλά -σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις- έκλεισε στο 7,1%.
Πάντως, όσο βαθαίνει η ύφεση και συρρικνώνεται το ΑΕΠ άλλο τόσο απομακρύνεται σε εθνικολογιστική βάση (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα και για το χρέος. Αποτέλεσμα των λανθασμένων εκτιμήσεων είναι οι δανειστές να πιέζουν σε μόνιμη βάση για πρόσθετα μέτρα, τα οποία οδηγούν και σε παράταση της ύφεσης. Ήδη από το 3,8% του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013 το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 4,2%, ενώ διεθνείς οργανισμοί και οίκοι προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011, ήταν 19,7 δισ. ευρώ ή 9,4% του ΑΕΠ, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 170,6% του ΑΕΠ ή στα 355,7 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 για έλλειμμα 2011 αναγράφεται ποσοστό 9% του ΑΕΠ και για χρέος 165% του ΑΕΠ.
Παρότι ταμειακά, δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση, εθνικολογιστικά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011 εμφανίζονται χειρότερα λόγω της μεγαλύτερης των αρχικών εκτιμήσεων ύφεσης της περυσινής χρονιάς.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2008‐2011, βάσει των οποίων το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2011 εκτιμάται στα 19,7 δισ. ευρώ (9,4% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2011 ανήλθε στα 355,7 δισ. ευρώ, (170,6% επί του ΑΕΠ).
Οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοποιήσεων επισήμως αποδίδονται ως προς το έλλειμμα στους αναθεωρημένους λογαριασμούς φορέων γενικής κυβέρνησης, στις μεταβολές στο μητρώο των φορέων γενικής κυβέρνησης και στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΑΕΠ.
Ως προς το χρέος οι διαφορές αποδίδονται κυρίως σε επικαιροποιημένα δεδομένα και στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"