Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο χρόνια πριν το PSI οι ξένοι ξεφορτώνονταν τα ομόλογα που αγόραζαν οι Έλληνες.

Δύο χρόνια πριν το PSI οι ξένοι ξεφορτώνονταν τα ομόλογα που αγόραζαν οι Έλληνες
Σάλο έχουν προκαλέσει τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών καθώς δείχνουν ότι δύο χρόνια πριν το PSI οι ξένες τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 110 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασαν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.  
Σύμφωνα με αυτά....
από τις αρχές του 2010 μέχρι και το τέλος του 2011, οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές, αγόρασαν πολύ μεγάλο αριθμό ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, «απομειώθηκε εντυπωσιακά».
Πιο συγκεκριμένα ενώ στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας εμφανίζεται να κατέχει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό ανέρχεται στα 86,2 δισ. (αύξηση κατά 51,2%).
«Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε κατά το 2010 - δηλαδή κατά την περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο και ύστερα» σημειώνει ο βουλευτής.
Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, μειώνεται από 141,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2010, σε 45,9 δισ. το τέλος του ίδιου έτους - και σε 35 δισ. στις 31/12/2011.
«Κατά την περίοδο που η τότε κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες και ιδίως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές, που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI» σχολιάζει στη δήλωσή του ο βουλευτής.
«Πέρα από την διερεύνηση των ευθυνών εκείνων οι οποίοι οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί καταλλήλως το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή με παρεμφερείς μεθόδους που θα επιλέξει η κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"