Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ
Οι αρχηγοί  δεν κατέληξαν στην οριστικοποίηση του καταλόγου των μέτρων. 
«Ανάπτυξη και νέο παραγωγικό μοντέλο» ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
«Η κυβέρνηση θέλει να....
βοηθήσει την κοινωνία και όχι να την βασανίσει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης
«Η συζήτηση με την τρόικα θα συνεχιστεί» συμπλήρωσε. Οι κ κ. Βενιζέλος και Κουβέλης απορρίπτουν κάθε συζήτηση για αλλαγή στα εργασιακά θέματα καθώς και για απολύσεις στο Δημόσιο. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες. Πρώτος εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουβέλης, που δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως ο ίδιος εμμένει στα όσα έχει διατυπώσει για το θέμα των μέτρων η ΔΗΜΑΡ.

«Πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια διαλυμένη κοινωνία» τόνισε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς την τρόικα.

Ως προς τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν μπορούν, τα όσα φέρεται να ζητά η τρόικα, «να εφαρμοστούν περαιτέρω στα ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα» ενώ τέλος, για τις απολύσεις στο δημόσιο που επίσης φέρεται να ζητά η τρόικα, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα θα πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις των φορέων, αλλά και ότι οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που έχει ζητηθεί να μειωθούν».

«Πάρα πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε τη συζήτηση με την τρόικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών θέτουν θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε πως «για εμάς δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων». Για τα εργασιακά, επισήμανε πως «δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου». Τέλος επανέλαβε ότι θεωρεί δεδομένη την παράταση στα τέσσερα χρόνια της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία αποτελεί, όπως είπε, «το μυστικό» για τα ισοδύναμα νέου τύπου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα εργασιακά. Αναφερόμενος στο Eurogroup της Παρασκευής στη Λευκωσία, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα είναι αφιερωμένο περισσότερο στην περίπτωση της Ισπανίας παρά στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι στις 8 Οκτωβρίου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας.


Η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η τρίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με κλιμάκιο της τρόικας.Εξερχόμενος της συνάντησης, ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για «καλή συνάντηση»,ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη σύσκεψη είπε ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εκκρεμή ζητήματα και δόθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου οδηγίες για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Κατά τη συνάντηση, η τρόικα έθεσε επί τάπητος όλα τα μέτρα που θεωρεί ότι βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» και επανέλαβε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν σήμερα πιο διαλλακτικοί, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς.
Όμως, παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε 'Αμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.
Στην προηγούμενη συνάντηση, την Κυριακή, οι ξένοι τεχνοκράτες απέρριψαν μεγάλο μέρος, (περίπου 2 δισ. ευρώ) από τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ετσι επανήλθαν στο τραπέζι η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο με εκτεταμένη εφεδρεία ή και άμεσες απολύσεις, οι μειώσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια.
Ωστόσο, η Δημοκρατική Αριστερά λέει «όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 έτη στα 67, και στις απολύσεις στο Δημόσιο και προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Εμφαση στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, εξακολουθεί να δίνει το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στην ανάγκη αποφυγής των οριζόντιων μέτρων, των μαζικών απολύσεων και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά πρότεινε ισοδύναμα μέτρα προκείμενου να εξαιρεθούν από το πακέτο που συζητείται η περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, οι οριζόντιες περικοπές των δώρων και η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, το οποίο συνολικότερα ακολουθεί πιο αυστηρή γραμμή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίζεται ανυποχώρητο στα δύο συγκεκριμένα θέματα, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μεγάλη δοκιμασία την τρικομματική κυβέρνηση. Τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα έχει αποκλείσει τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όσο κυρίως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

ΚΚΕ: «Ξαναστήνουν λαιμητόμο»


«Κυβέρνηση- ΕΕ ξαναστήνουν λαιμητόμο για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικό, εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο σενάριο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και στον ερχομό νέων σωτήρων», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και τα νέα μέτρα που συναποφασίζουν με την τρόικα.


«Οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τέλος στην εξαθλίωση μόνο με πανεργατική οργάνωση, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση κατά της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων που τα υπηρετούν» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ. 

ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"