Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ερωτήματα και ερωτηματικά για την ανάπλαση στην πλατεία της Καλαμάτας.

ImageΔεν είναι μόνο ο βούρκος και οι λάσπες από τη νεροποντή του Σαββάτου, που δημιουργούν προβλήματα στο υπό ανάπλαση έργο της κεντρικής πλατείας στην Καλαμάτας
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα η πολιτική και τεχνική ηγεσία του Δήμου έχει γίνει δέκτης συγκεκριμένων παρατηρήσεων από τον τεχνικό κόσμο της πόλης, παρατηρήσεις που «βάζουν»....
σοβαρά ερωτήματα για την άρτια κατασκευή του έργου.

Έως τώρα για τη συγκεκριμένη ανάπλαση το μότο της Δημοτικής Αρχής είναι ότι όλα εξελίσσονται με βάση τον προγραμματισμό και η εκτέλεση είναι η καλύτερη δυνατή ποιοτικά.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση στο Δήμο Καλαμάτας έχει σταθεί, κυρίως, στην πολιτική πλευρά του ζητήματος. Δηλαδή, ότι πρόκειται για ένα ακόμη έργο «βιτρίνας», του οποίου τα κονδύλια έπρεπε να δοθούν για την ανάπτυξη άλλων υποβαθμισμένων πλατειών της πόλης. Παράλληλα, έχουν γίνει παρατηρήσεις και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής.
Το θέμα είναι, όμως, αν αυτό που υλοποιείται στην πλατεία εκτελείται με βάση τη μελέτη, αλλά και αν έχει την ποιότητα που χρειάζεται να έχει μια παρέμβαση στην καρδιά της πόλης, η οποία θα παραμείνει ως έχει για κάμποσα χρόνια. Διότι δεν είναι δυνατόν κάθε διετία να ξηλώνεται η κεντρική πλατεία, επειδή, ίσως, μια επόμενη Δημοτική Αρχή έχει άλλα σχέδια γι’ αυτή.
Μεταξύ όσων μας έθεσαν χθες ιδιώτες τεχνικοί, που γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα», είναι κατά πόσο υπάρχει, για παράδειγμα, ποιοτικός έλεγχος των υλικών που «στρώνονται». Αν αυτό συμβαίνει, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να δώσει στη δημοσιότητα το εργαστήριο στο οποίο ελέγχονται τα υλικά, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών.
Φυσικά αυτό έγινε με την άσφαλτο που έπεσε στην Αριστομένους και αποδείχτηκε «ελλατωμματική», όπως παραδέχτηκαν δημόσια τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο εργολάβος. Δεν αρκεί, όμως. Όπως μας έλεγαν, δεν μπορεί να τοποθετούνται τσιμεντένιοι κυβόλιθοι, ένα πολύ φθηνό υλικό, και από την άλλη να ξηλώνονται τα μάρμαρα από την πλατεία, υλικό δεκαπλάσιας αξίας. «Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία», μας επισήμαναν.
Ερωτήματα τίθενται και για τους αρμούς στους γρανίτες που έχουν τοποθετηθεί στο ύψος του καφέ «Αθανασίου».
Από την άλλη πλευρά, μπαίνουν και θέματα ασφαλείας εκτέλεσης του έργου, τόσο για τους πεζούς που διασχίζουν την πλατεία, με κίνδυνο να τραυματιστούν, ιδιαίτερα το βράδυ, όσο και για τους εργαζόμενους. Αυτά που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, μόνο ως υποτυπώδη μπορούν να χαρακτηριστούν.
Όπως τονίσαμε και παραπάνω, τα περισσότερα από τα προβλήματα στην εκτέλεση του έργου είναι σε γνώση της Δημοτικής Αρχής. Δεν πρόκειται η πολιτική ηγεσία να τα διαβάσει για πρώτη φορά από το σημερινό ρεπορτάζ. Το θέμα είναι αν θα ασκήσει με… ευλάβεια όσα προβλέπονται από το νόμο σε τέτοιου είδους θέματα. Και δε θα «κλείσει τα μάτια» μπροστά στο όποιο πολιτικό κόστος τυχόν καθυστέρησης του έργου ή μη απόκτησης του προσδοκώμενου έργου από την πλευρά του εργολάβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"