Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ρήτρα αναγκαστικής λήψης πρόσθετων μέτρων για να κλείσει το πακέτο.

Νέα, σκληρά μέτρα στο μέτωπο των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2014 εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει τον επόμενο χρόνο να συγκρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα.
Αυτή η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ίσως αποτελέσει το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας με χρονικό ορίζοντα....

την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 28 Οκτωβρίου.
Ο λόγος για νέα "ρήτρα αιρεσιμότητας" για τα επισφαλή μέτρα, την οποία διαπραγματεύεται το ΥΠΟΙΚ με την τρόικα για να «κλείσει» το πακέτο. 

Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι το σχέδιο το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα προβλέπει ότι τα λεγόμενα "soft μέτρα", δηλαδή οι παρεμβάσεις σε ΟΤΑ, άμυνα, παιδεία, υγεία που αμφισβητεί η τρόικα θα έχουν ένα "conditionality plan". 
Δηλαδή θα υπάρχει μία "ρήτρα αιρεσιμότητας" η οποία, σύμφωνα με το ίδιος στέλεχος, θα υποχρεώνει την Ελλάδα, σε περίπτωση που το 2013, το πρωτογενές της έλλειμμα-πλεόνασμα αποκλίνει των στόχων να λάβει ισόποσα πρόσθετα μέτρα (την 1/1/2014) από τον πυρήνα των "σκληρών περικοπών" στις οποίες υπονοείται ότι περιλαμβάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα. 

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι συνεχείς τις επόμενες ημέρες με χρονικό ορόσημο το Euro Working Group στο οποίο οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα περιμένουν από τον αρμόδιο πρόεδρο του ΣΟΕ, Πάνο Τσακλόγλου να τους παρουσιάσει αναλυτικά το πακέτο των μέτρων (11,5 δισ. ευρώ+2 δισ. ευρώ αύξησης φόρων) αλλά και ολόκληρο το σχέδιο των conditionalities (δηλαδή τους όρους της "ρήτρας αιρεσιμότητας").


Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα επικεντρώνονται στα εκκρεμή διαρθρωτικά μέτρα. Οι ξένοι ζητούν λεπτομερή στοιχεία για την απόδοση των μέτρων από κάθε υπουργείο και εάν αυτά τα στοιχεία βρεθούν είναι διατεθειμένοι να τα εγκρίνουν. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις. Ερωτηθείς εάν η «ρήτρα αιρεσιμότητας» είναι το μέτρο-έπκληξη στο οποίο είχε αναφερθεί χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ο ίδιος παράγοντας απάντησε «ότι πρόκειται για παρεμφερή παρέμβαση».


Ερωτηθείς εάν τα υπουργεία συνεισφέρουν στην προσπάθεια, απάντησε ότι υπάρχει επαφή με τα υπουργεία και ελπίζει να συνεισφέρουν περισσότερο. 


Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε όλες τις επικαιροποιήσεις του μνημονίου περιλαμβάνεται όρος «αιρεσιμότητας», δηλαδή ορίζεται ρητά ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Ερωτηθείς σε τι διαφέρει η υφιστάμενη ρήτρα από τη νέα ρήτρα «conditionalities», το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένοι όροι εφαρμογής της ρήτρας και των πρόσθετων μέτρων.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"