Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ελπίδες για το ευρώ δίνει ο Ντράγκι

Ελπίδες για το ευρώ δίνει ο Ντράγκι
Ελπίδες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης δημιουργεί η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με τίτλο «Monetary Outright Transactions» (MOT) το οποίο προβλέπει απεριόριστες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά υπό....
συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Στόχος του προγράμματος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι να «διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» πράγμα που σημαίνει την αποκατάσταση της σημερινής ανισορροπίας όπου άλλες χώρες πληρώνουν υψηλό επιτόκιο για να δανειστούν από την αγορά και άλλες εξαιρετικά χαμηλό.
Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, δηλαδή οι χώρες που θα κάνουν χρήση θα πρέπει να αποδεχθούν ένα είδος μνημονίου, από την εφαρμογή του οποίου θα εξαρτάται η συνέχιση ή μη του προγράμματος. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ισπανία που χρειάζεται χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο θα πρέπει να αποδεχθεί την υπογραφή μνημονίου, κάτι που όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι μια δύσκολη πολιτική απόφαση.
«Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι ένα πλαίσιο αυστηρών και αποτελεσματικών όρων που θα συνδέονται από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM)», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να τερματίζει τις αγορές ομολόγων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να επιδιώκεται στα προγράμματα αυτά και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πρόσκληση που έκανε αμέσως δεκτή η Κριστίν Λαγκάρντ. «Η αποφασιστική εφαρμογή του νέου προγράμματος θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με λογικό κόστος καθώς προσπαθούν να εφαρμόσουν μία βιώσιμη μακροοικονομική προσαρμογή. Βλέπουμε την κίνηση της ΕΚΤ ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενδυνάμωση της σταθερότητας και της ανάπτυξης της Ευρωζώνης», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι αγορές εκτιμούν ότι η χθεσινή απόφαση μειώνει τον κίνδυνο των χωρών της περιφέρειας, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στις τιμές των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, οι οποίες χθες κατέγραψαν ράλι.
Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση των χαρακτηριστικών λειτουργίας του προγράμματος. «Περιμένουμε να μάθουμε τις πρακτικές πτυχές της εφαρμογής του προγράμματος όπως το φάσμα των αποδόσεων που θα κάνει αποδεκτές οι ΕΚΤ κλπ».
Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι με το νέο πρόγραμμα οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης «αγοράζουν χρόνο για την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των βασικών μακροοικονομικών στόχων που είναι συνεπείς με τη συμμετοχή ευρώ».
Τα οφέλη για την Ελλάδα από αυτή την απόφαση της ΕΚΤ είναι έμμεσα. Η χώρα θα συνεχίζει να χρηματοδοτείται μέσω που προγράμματος της οικονομικής βοήθειας και οι ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA της ΕΚΤ. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ, για την Ελλάδα ισχύουν «οι αποφάσεις αναφορικά με τη μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων που είχε λάβει η ΕΚΤ στις 18 Ιουλίου» και η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση μέσω ELA.
Και τούτο διότι, όπως διευκρίνισε ο Μάριο Ντράγκι, το ΜΟΤ αφορά αγορές ομολόγων που λήγουν μέσα σε 1 έως 3 έτη. Τα ελληνικά ομόλογα μετά το κούρεμα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"