Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο», λέει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», στην οποία εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ. 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απάντησε λέγοντας ότι....
«τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ουδείς άλλος»
Τις θέσεις Κατσάμπα δεν υποστηρίζει το ΔΝΤ, το οποίο δεν βλέπει ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης.
Σύμφωνα με τον Θ. Κατσάμπα, ο οποίος έχει σταδιοδρομήσει για χρόνια στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία «μπορεί να πάρει τη μορφή είτε εμπλοκής του επίσημου τομέα είτε μέσω επιπρόσθετων δανείων, ελπίζω με πιο ευνοϊκούς όρους».

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης είπε ότι θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό αυτό κενό μόνη της.


Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατσάμπα μόνο η ευρωζώνη και η ΕΚΤ μπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό, καθώς η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ είναι αδύνατη «καθώς τα δάνεια [του ΔΝΤ] χορηγούνται σε όλες τις χώρες με όρους που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι».


Κανένας πιστωτής της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει δείξει την πρόθεση του να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα και το ευρωσύστημα δεν έχει φανεί πρόθυμο να αναδιαρθρώσει τα 50 δισ. ελληνικού χρέους που κατέχει, σημειώνειθ η WSJ.


Ο Θ. Κατσάμπας αναγνωρίζει ότι μία εμπλοκή του δημόσιου τομέα (OSI) θα είναι δύσκολο να συμφωνηθεί, όσο απαραίτητη και αν φαίνεται.


«Η δυσκολία ενός OSI είναι ότι πιθανόν δημιουργεί προηγούμενο και για άλλους δανειστές, το οποίο, φυσικά, οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα προτιμούσαν να αποφύγουν», τονίζει.


Χαρακτηρίζει μάλιστα τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «ένα ανεπιθύμητο γεγονός που θα στείλει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω».


Στην ίδια συνέντευξη ο έλληνας εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εκτίμησε ότι το 2011 υλοποιήθηκε μόνο το 22% των υποχρεώσεων που προβλέπονταν  από το πρόγραμμα σύγκλισης.


Διαψεύδει η Αθήνα


Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διέψευσε τις δηλώσεις Κατσάμπα λέγοντας πως «τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ουδείς άλλος».


Απάντηση του ΔΝΤ


Ερωτηθείς την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις Κατσαμπά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν μιλά για τρίτο πρόγραμμα και επιδιώκει να μπει σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο.

Ακόμη ο Τζ. Ρέις εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον.
  ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"