Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμες επαφές Στουρνάρα στο Βερολίνο - Σε εξέλιξη συνάντηση με Σόιμπλε

Κρίσιμες επαφές Στουρνάρα στο Βερολίνο - Σε εξέλιξη συνάντηση με ΣόιμπλεΟλοκληρώθηκε στο Βέρολίνο, το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε με τον οποίο συζήτησαν την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και την προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπισή της. 
Αυτή την ώρα ο Έλληνας υπουργός οικονομικών συναντάται με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Στην ατζέντα του ραντεβού των δύο ανδρών αναμένεται να βρεθεί....
η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πρόκειται για επαφές καθοριστικής σημασίας, καθώς στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως από τη στάση της Γερμανίας θα καθορισθούν σε μεγάλο βαθμό και οι αποφάσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Τα δύο ραντεβού αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι πραγματοποιούνται μόλις τρεις ημέρες πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία, όπου η Αθήνα ευελπιστεί να αποσπάσει τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Οπως έλεγε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να ανοίξει ένας «δίαυλος επικοινωνίας» με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος έως τώρα εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας παράλληλα πως οι συζητήσεις θα είναι εφ' όλης της ύλης. Προσέθετε ότι ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Γερμανό ομόλογό του τόσο για το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014 όσο και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της επιμήκυνσης.
Κρίσιμες επαφές Στουρνάρα στο Βερολίνο - Σε εξέλιξη συνάντηση με Σόιμπλε
Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας θα αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη αναχαίτισης της ύφεσης, με διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και στην άρση της δραχμικής αβεβαιότητας με μια νέα πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
«Χωρίς ανάπτυξη το χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο», λένε χαρακτηριστικά στην Πλατεία Συντάγματος. Σε αυτή την επιχειρηματολογία αναμένεται να στηριχθεί και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για περισσότερο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής, με μεγάλο ζητούμενο βέβαια τη «φόρμουλα» για τη χρηματοδότηση αυτού του χρόνου, με δεδομένο ότι η ΕΕ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν προτίθεται να χορηγήσει πρόσθετα κεφάλαια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών θα καταστήσει ξεκάθαρο πως χωρίς μια ουσιαστική ευκαιρία για ανάκαμψη, όλες οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής υπονομεύονται.
Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην παρατεταμένη ύφεση στη χώρα και στην επιτακτική ανάγκη να διοχετευθεί χρήμα στην αγορά, μέσω της επόμενης δόσης αλλά και δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES
Διχάζει τους Ευρωπαίους το ελληνικό ζήτημα

Οι Γερμανοί έχουν... ξεγράψει την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι Financial Times, βάσει της οποίας μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να λάβει επιπλέον βοήθεια. Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από τους FT και την εταιρεία Harris Poll κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, σε δείγμα 1.000 ενηλίκων από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία, εμφανίζει για άλλη μία φορά την Ευρωπαϊκή Ενωση διχασμένη σε «Βορρά και Νότο», με το «ελληνικό ζήτημα» στο επίκεντρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αρνητική στάση των Γερμανών πολιτών δεν συμμερίζονται οι πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Συγκεκριμένα, ενώ μόλις το 26% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της, το αντίστοιχο ποσοστό των Ιταλών εκτοξεύεται στο 77% και των Ισπανών στο 57%. Ομοίως, σχεδόν το 50% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να προχωρήσει σε εκείνες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα την αποδεσμεύσουν από τη διεθνή βοήθεια, σε αντίθεση με Ιταλούς και Ισπανούς, όπου σε ποσοστό 88% και 70% αντίστοιχα δηλώνουν «κάπως βέβαιοι» ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Ανάμεικτα φαίνεται ότι είναι τα συναισθήματα της κοινής γνώμης στη Γαλλία, όπου παρά το γεγονός ότι μόλις το 32% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη -σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 54%-, δεν φαίνεται να
υπάρχει διάθεση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"