Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εξεταστική για την πορεία ως το Μνημόνιο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική για την πορεία ως το Μνημόνιο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑΣτη Βουλή κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποβολή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η εξέλιξη αυτή ήταν προαποφασισμένη και ζητεί να ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή «γιατί, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994, όταν συμφωνήθηκε....
η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα έως το 2007, πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το δημόσιο χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, σημειώνει, «θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του δημοσίου, με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία».
Ταυτόχρονα με την εξέταση της πολιτικής φοροαπαλλαγών και της αποδυνάμωσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών, η Εξεταστική Επιτροπή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εστιαστεί και σε παραμέτρους αύξησης του δημοσίου χρέους, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το 1996, ύψους 60 δις, η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και η «σταθερή πρακτική της υπερτιμολόγησης προμηθειών και δημοσίων έργων».
Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί η σχέση του ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sachs.
Σε ό,τι αφορά την περίοδο πριν την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ως σημεία εξέτασης, τις δηλώσεις των κ.κ. Στρος Καν και Ρουμελιώτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις καταγγελίες κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος στα 14,7%, αλλά και τις ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της, Γιώργου Προβόπουλου, για την μη θωράκιση των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο του 2009 και για την επιλογή αλλαγής της διαδικασίας διακανονισμού των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων, «που ενέτειναν τις πιέσεις προς αυτά».
«Πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και κάθε άλλου ενεχομένου και συμπράξαντος προσώπου για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου 1 και την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, που δεν περιλάμβανε βεβαίως αυτά που κατείχε η ΕΚΤ, τη στιγμή που γνώριζαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία (…)
»Ο ελληνικός λαός, που θυσιάζεται τα τελευταία τρία χρόνια στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δικαιούται αν μη τι άλλο να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, ποιος και σε ποιο βαθμό φέρει την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και η χώρα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αυτοακυρώνεται σκοπίμως
Ως προσβολή της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών χαρακτηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι είναι έτσι διατυπωμένη, ώστε μέσα από την γενίκευση, να αυτοακυρώνεται ακοπίμως.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τρία πράγματα:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αντιληφθεί πως η πολιτική του επιχειρηματολογία, η βασισμένη στη δημαγωγία, την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή και τους νόμους του κράτους που η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να εκτελεί.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει επίσης απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου, καθώς δεν μπορεί να διαχωρίσει τι συνιστά αντικείμενο νομικού και μάλιστα ποινικού ελέγχου και τι συνιστά αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράξη προσβολής της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Είναι δε, έτσι διατυπωμένη, ώστε μέσα από την γενίκευση, να αυτοακυρώνεται σκοπίμως.
ΚΚΕ: Συσκοτίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Προτάσεις σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Μνημόνιο, «συσκοτίζουν το κύριο πρόβλημα, ότι δηλαδή, είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που καμία εκδοχή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει και να την διαχειριστεί προς όφελος του λαού» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ, παρότι αναγνωρίζουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (ή αντίστοιχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων) αναφέρεται σε υπαρκτά ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης, παρατηρούν ότι «δεν πρόκειται να ανακόψει την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που στις σημερινές συνθήκες, ακόμα πιο αποφασιστικά επιβάλλεται να κλιμακώσουν τη μαζική και συντονισμένη πάλη τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"