Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Φωτιά το πετρέλαιο, πάγος το επίδομα

Πολύ βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι τολμήσουν φέτος να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν. 
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο 80% του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει άλμα....
στο 1,40-1,50 ευρώ, από 91 λεπτά που κόστιζε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η εξίσωση των φόρων θα συνοδεύεται από επιστροφή της διαφοράς του φόρου που αναλογεί σε περίπου 30 λεπτά ανά λίτρο κατανάλωσης (από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι ο φόρος θα ανέβει στα 330 ευρώ) για όσους καταναλωτές πληρούν σειρά κριτηρίων και με ανώτατο όριο κατανάλωσης. Ακριβώς στο όριο κατανάλωσης κρύβεται η παγίδα των επιβαρύνσεων, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιοχές οι καταναλώσεις πετρελαίου που απαιτούνται για θέρμανση είναι αισθητά υψηλότερες από το πλαφόν που έχει επιβληθεί.
Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μονοκατοικίας 120 τ.μ. στον Νομό Γρεβενών, όπου οι βενζινοπώλες προσδιορίζουν τη μέση απαιτούμενη κατανάλωση της χειμερινής σεζόν στα 4.000 λίτρα. Με τιμή 1,5 ευρώ το λίτρο, ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα πληρώσει 6.000 ευρώ φέτος από 3.640 ευρώ πέρυσι. Θα πληρώσει δηλαδή 2.360 ευρώ παραπάνω.
Το υπουργείο Οικονομικών στη συγκεκριμένη περιοχή αναγνωρίζει μέγιστη κατανάλωση 3.000 λίτρα επί της οποίας χορηγεί επιστροφή 900 ευρώ. Επομένως, ακόμη και μετά την επιστροφή φόρου, εφόσον ο φορολογούμενος καλύπτει πλέγμα κριτηρίων, θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του 1.460 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι για να ζεσταθεί.
Ανάλογες επιβαρύνσεις αναμένονται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καθώς, ιδίως για παλιά σπίτια χωρίς μόνωση, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που ανοίγουν τον δρόμο των επιστροφών είναι χαμηλότερες από τις απαιτούμενες για επαρκή ζεστασιά.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιστροφές φόρου θα κυμαίνονται στο μέγιστο από 180 έως και 900 ευρώ, για κατοικίες 120 τετραγωνικών μέτρων. Αν το σπίτι είναι μικρότερο η επιστροφή φόρου περιορίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά.
Οι επιστροφές θα γίνονται βάσει των τιμολογίων αγοράς, έπειτα από ηλεκτρονική αίτηση του φορολογουμένου, εφόσον ο αγοραστής πετρελαίου θέρμανσης περάσει από το κόσκινο τεσσάρων κριτηρίων που αφορούν:
Εισόδημα. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Για οικογένεια χωρίς παιδιά το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 23.350 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ δεν θα πάρει ούτε ευρώ ενίσχυση, όπως και ένα ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 23.500 ευρώ.


Ακίνητη περιουσία. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Επιφάνεια. Το όριο τίθεται στα 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας, χωρίς να σημαίνει ότι φορολογούμενος με σπίτι 140 τ.μ., για παράδειγμα, θα εξαιρείται των επιστροφών. Θα δικαιούται επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για το τμήμα των 120 τ.μ., εφόσον βεβαίως καλύπτει και τα υπόλοιπα κριτήρια.


Τεκμήρια. Απευθείας εξαιρούνται από τις επιστροφές όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν τεκμήρια. Ο φορολογούμενος, μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, αφού καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία θα διαπιστώνει απευθείας αν είναι δικαιούχος επιστροφής ή όχι, βάσει των παραπάνω τεσσάρων κριτηρίων.
Εφόσον δικαιούται επιστροφή φόρου, το ύψος της θα προσδιορίζεται μετά τον χωρισμό της χώρας σε τέσσερις ζώνες στις οποίες έχουν καθοριστεί μέγιστες καταναλώσεις επί των οποίων υπάρχει δικαίωμα επιστροφής. Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος στην Κρήτη να υποβάλει παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης 5 τόνων, διότι στη συγκεκριμένη περιοχή δικαιούται επιστροφή φόρου για κατανάλωση έως 600 λίτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"