Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρων

Περικοπές από 10 ως 10,5 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες και νέα φορολογικά μέτρα τρία δισ. ευρώ περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που απασχόλησε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το πακέτο των μέτρων συζητήθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τις 10.30 πμ. και έως τη μία το μεσημέρι.

Υπήρξε βασική συμφωνία....

μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Τώρα θα επιδιώξουμε τη συμφωνία με την τρόικα και τους εταίρους μας» συμπλήρωσε, για να προσθέσει πάντως ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα.


Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ρήτρες αναπλήρωσης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τις θέλουμε και θα επιδιώξουμε να είναι συμμετρικές».


Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία, εν όψει και του επικείμενου Eurogroup.


«Αυτή η συμφωνία μου δίνει βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αφού συμφωνήσουν η τρόικα και οι κυβερνητικοί εταίροι.


Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι για τα μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρήτρες επίτευξης στόχων και αντικατάστασης των μέτρων είπε ότι «οι ρήτρες θα είναι συμμετρικές».


Επιπλέον, ανέφερε ότι η επιμήκυνση που επιθυμούμε είναι διετής δηλαδή μέχρι το 2016.


Ο υπουργός Οικονομικών βγήκε από το γραφείο τού πρωθυπουργού μαζί με τον πρωθυπουργό και είχαν μια χειραψία στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου.


Όταν, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ρωτήθηκε τι του είπε ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Καλή τύχη και κουράγιο».


Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος


Για το διάστημα μεταξύ της 18ης Οκτωβρίου (Σύνοδος Κορυφής) και της 12ης Νοεμβρίου (Eurogroup) μετατίθεται, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, το κρίσιμο διάστημα για την Ελλάδα. Έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ.
Ευ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή και στον ελληνικό λαό η συνολική συμφωνία -και όχι μόνο το πακέτο των μέτρων- όπως θα προκύψει μετά από εντατική πολιτική διαπραγμάτευση.

Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει αυτή η διαπραγμάτευση, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο αλλάζει εκ των πραγμάτων το χρονοδιάγραμμα και τοποθετεί την ψήφιση των μέτρων μετά τη Σύνοδο Κορυφής αλλά όχι αργότερα από την επόμενη σύγκλιση του Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου, ακόμα και αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.   


Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς συμφώνησε με την πρόταση για την παράλληλη έναρξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης. 'Αλλωστε, ο ίδιος είχε δεσμευετεί απέναντι στους άλλους δύο αρχηγούς ότι όταν ολοκληρωθεί η εξειδίκευση των μέτρων θα μπορεί να θέσει το αίτημα για  επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια.


Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη να εκταμιευτεί άμεσα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και παράλληλα να συμφωνηθεί ένα κοινωνικό και ένα αναπτυξιακό πακέτο ως αντίβαρα στα οδυνηρά μέτρα που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση. Επιπλέον, όπως δήλωσε, το συνολικό πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή τη μείωση του χρέους με ασφαλή τρόπο για την Ελλάδα που δεν θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες και με τους φορολογούμενους αυτών των χωρών.    


Έχει τεράστια σημασία να «απλωθούν» τα μέτρα μέχρι το 2016 δήλωσε ο
επίσης ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η επιμήκυνση θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη.

Χρειάζεται να τρέξουμε, όχι απλά για να ψηφιστούν τα μέτρα, αλλά για το κοινωνικό πακέτο και την αναπτυξιακή πλευρά των μέτρων, συνέχισε.



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται ώστε τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ισόρροπα.

Έστειλε όμως και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους να κατανοήσουν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι η συνέχιση της συζήτησης για το αν η Ελλάδα πρέπει να μείνει ή όχι στο ευρώ αποτελεί ουσιαστικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο, να χάσουν και τα χρήματα που δανείζουν στην Ελλάδα.


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης


Ο κ.
Κουβέλης εξερχόμενος από τη σύσκεψη δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε δύο βασικούς άξονες. «Επιμένω στη ρήτρα αντικατάστασης και στα αντισταθμιστικά μέτρα», δήλωσε.  
Το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο Euro Working Group (συνεδρίαση Eurogroup με εκπροσώπους των υπουργών) ενώ γίνεται «αγώνας δρόμου», ώστε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.
Οι συναντήσεις Ι. Στουρνάρα με τους παράγοντες των ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ

Η απόρριψη από την τρόικα σειράς μέτρων για περικοπές δαπανών στο Δημόσιο που θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενες σε συνδυασμό με τις «κόκκινες γραμμές» των αρχηγών οδήγησαν στην αλλαγή του μείγματος των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής και τη μεγαλύτερη αύξηση των φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλέον θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ των κερδών τους 35%.

Σύμφωνα με παράγοντες κομμάτων που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στο συνολικό πακέτο και η αναλογία δαπανών- εσόδων άλλαξε και διαμορφώθηκε ως εξής:

-Αντί περικοπών 11,5 δισ. ευρώ αναζητούνται περικοπές 10,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, και

-Αντί αύξησης φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ, αναζητούνται 3 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά, βέβαια, σε μια οικονομία που πλήττεται από την ύφεση.

Ποια μένουν απ' έξω
Μετά τις αντιδράσεις των αρχηγών στο πακέτο των μέτρων δεν θα συμπεριληφθούν τελικά:

-Η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ παραμένει στο πακέτο, αλλά δεν θα περικοπούν τα δώρα όπως θα συμβεί για τους υπόλοιπους συνταξιούχους. 

-Η αύξηση της φορολογίας των αγροτικών εισοδημάτων

-Η επαναφορά των επιδομάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στα επίπεδα του 2008 (κόστος 340 εκατ. ευρώ).

Συνολικά οι περικοπές μισθών στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, των συντάξεων, εφάπαξ και των επιδομάτων θα ανέλθουν για το 2013 θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. ευρώ.

Ποια μέτρα μελετούν οι αρχηγοί 

Στα  μέτρα που θα τεθούν στο τραπέζι της σύσκεψης των αρχηγών περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και η συνακόλουθη αύξηση όλων των ορίων ηλικίας για μητέρες, πρόωρες μειωμένες συντάξεις κατά δύο χρόνια.

-Η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών (από 65 έτη που ήταν η αρχική πρόταση).

-Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων (άθροισμα) από 1.000 ευρώ και πάνω.

-Πλήρης κατάργηση 13ης - 14ης σύνταξης

-Πλήρης κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο.

-Η απόλυση όλων των υπαλλήλων του δημοσίου που ελέγχονται για πειθαρχικά αδικήματα (επίορκοι) και η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων από τους οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

-Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)

-Αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη

-Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

-Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.)
-Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα

-Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων

-Περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"