Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Διάθεση φαρμάκων και από τα σούπερ - μάρκετ εξετάζει το Υπ. Υγείας

Διάθεση φαρμάκων και από τα σούπερ - μάρκετ εξετάζει το Υπ. Υγείας
Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του φαρμάκου εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Healthworld 2012 προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης στην κόντρα με τον κλάδο που βρίσκεται ήδη σε κινητοποιήσεις. 
«Είμαστε πλέον έτοιμοι να πάρουμε τις αποφάσεις προς την κατεύθυνση της....
φιλελευθεροποίησης της αγοράς της διάθεσης φαρμάκων υπό το βάρος της άκαμπτης στάσης της συνδικαλιστικής ηγεσίας των φαρμακοποιών», ανέφερε ο κ. Λουκουρέντζος.
Κληθείς, κατα την αποχώρησή του να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσε με την τοποθέτησή του, ο κ. Λυκουρέντζος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης των φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Λυκουρέντζος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός με τους φαρμακοποιούς λέγοντας ότι τα προνόμια που έχουν είναι πολλά, καθώς, όπως υποστήριξε, είναι οι πρώτοι που πληρώνονται ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και παράλληλα διαθέτουν στα καταστήματά τους πολλά προϊόντα που δεν είναι αυστηρά φαρμακευτικά.
Απέδωσε τέλος την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει γιατρούς, φαρμακοποιούς και προμηθευτές, στη μεγάλη υστέρηση εσόδων που έχουν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ
Αμεση ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών
«Είναι πρωτοφανές να εκβιάζει αυτός ο οποίος χρωστάει. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν αχαριστία απέναντι στους φαρμακοποιούς, η προσφορά των οποίων είναι τεράστια τους τελευταίους μήνες σε έναν Οργανισμό που καταρρέει», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ). 
Ο κ. Κώστας Λουράντος κάλεσε τον υπουργό «να πληρώσει τα λεφτά που οφείλει γνωρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν εκβιάζονται».
Σκληρή ήταν η αντίδραση και του ιατρικού συλλόγου που σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η υγεία και το φάρμακο είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η επίσημη πολιτεία να το παραδώσει στην εμπορευματοποίηση.
Είδαμε τις συνέπειες για τον ασθενή από το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος δια χειρός Ανδρέα Λοβέρδου: τους τελευταίους μήνες ειδικά στην επαρχία υπήρξε διπλασιασμός του ποσού που διαθέτουν οι ασθενείς για κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις.
Το άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου θα οδηγήσει στο να διογκωθεί και να μετακυληστεί με ανεξέλεγκτες και αδιαφανείς διαδικασίες το κόστος για την φαρμακευτική περίθαλψη στον ίδιο τον ασθενή.
Θα δημιουργηθούν ασθενείς πολλών ταχυτήτων και την υγεία τους θα βρίσκουν πλέον μόνο όσοι μπορούν να την ακριβοπληρώσουν.
Την κρίσιμη αυτή περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για «παιχνίδια» από καμία πλευρά.
Ζητάμε να σταματήσουν οι πειραματισμοί και να γίνουν σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις για να βγει από το αδιέξοδο του Δημόσιο Σύστημα Υγείας που σήμερα καταρρέει.

Έχουν ήδη εγκαταλειφτεί στην μοίρα τους οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες που η επίσημη πολιτεία τους πέταξε στον Καιάδα και σήμερα προσπαθούμε μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία να τους στηρίξουμε και ν απαλύνουμε τις πληγές τους.
Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαταλειφτούν στην μοίρα τους και οι υπόλοιποι ασθενείς και να γίνουν έρμαιο στα παιχνίδια της ελεύθερης αγοράς .
Τέλος ζητάμε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και ν ανακοινώσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των εργαστηριακών εξετάσεων και των κλινικών πράξεων των συμβεβλημένων και πιστοποιημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ».
Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί του Πειραιά
Εν τω μεταξύ, σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν αύριο Τετάρτη οι φαρμακοποιοί του Πειραιά, μετά τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου τους, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που, όπως υποστηρίζουν, «αφήνει απλήρωτους τους φαρμακοποιούς, ενώ υπάρχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή του μηνός Ιουνίου, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται».
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά (ΦΣΠ), κάνει λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά του υπουργείου και συνθήκες ανασφάλειας που «τεχνηέντως» προσπαθεί να δημιουργήσει.
Παράλληλα, καλεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναβάλει τη Γενική του Συνέλευση (που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου), εφόσον δεν υπάρξει η πληρωμή της 12ης Σεπτεμβρίου, που αποτελεί την απαρχή του χρονοδιαγράμματος πληρωμών του υπουργείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"