Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Θρίλερ με την εξειδίκευση των μέτρων - Νέα συνάντηση την Τετάρτη

Θρίλερ με την εξειδίκευση των μέτρων - Νέα συνάντηση την Τετάρτη
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, που ακολούθησε τη συνάντηση της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και είχε ως στόχο την εξειδίκευση των μέτρων των 11,5 δισ. Έπειτα από συνεδρίαση διάρκειας 2,5 ωρών, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν κατέληξαν σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση και συμφώνησα να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την Τετάρτη.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης....
τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισαν πως υπάρχουν όρια στις αντοχές της κοινωνίας τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προχώρησε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας πως τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του «τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Βενιζέλος: «Μετά τα μέτρα να απαιτήσουμε επιμήκυνση»

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως από την αρχή η θέση του ήταν η κυβέρνηση να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και να εκμεταλλευτεί όλα τα επιχειρήματα της για να επιτύχει επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.

«Στόχος είναι να έχουμε βιώσιμο χρέος, βιώσιμη χώρα και να έχουμε θετικούς ρυθμούς», σημείωσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι μετά την οριστική απόφαση για τα μέτρα και τη συμφωνία με την Τρόικα θα δοθεί το αντάλλαγμα της παράτασης η οποία προβλέπεται ρητά και θα εκταμιευθεί η δόση για να πέσει χρήμα στην αγορά».

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέμα περαιτέρω μείωσης του χρέους ως απόρροια των δηλώσεων Ντράγκι, η οποία «πρέπει να συζητηθεί χρέους χωρίς να θιγούν τα διακρατικά δάνεια και οι πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εξειδίκευση των μέτρων με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη.

«Υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια αντοχής των μεσαίων στρωμάτων που σηκώνουν το βάρος. Χρειάζονται αντίμετρα στήριξης αυτών των στρωμάτων. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες υποχωρήσεις σε κάποια θέματα- δεν μπορούμε να κόψουμε τις αναπηρικές συντάξεις. Υπάρχουν όρια τα οποία είναι αμετάβατα και πρέπει να τα αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος συνομιλητής», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ζητήματα συνοχής της κυβέρνησης και της σχέσης του με τον πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «δεν υπάρχει θέμα στήριξης της κυβέρνησης αλλά υπάρχει θέμα επαφής με την κοινωνία. Εγώ προσωπικά είπα στη ΔΕΘ αυτά που είπα και πέρυσι. Άλλοι άλλαξαν στάση σε αυτά που έλεγαν και είναι καλοδεχούμενη αυτή η αλλαγή στάσης γιατί η χώρα χρειάζεται ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Απαιτείται λοιπόν ένας σεβασμός στο ΠΑΣΟΚ για την φθορά που υπέστη για να σώσει τη χώρα. Δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης αλλά θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας. Στηρίζουμε τη χώρα».

Κουβέλης: «Προσπαθώ τα μέτρα να είναι δίκαια- Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης με τη δήλωσή του επιχείρησε να καταστήσει σαφές στην Τρόικα ότι υπάρχουν όρια και πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε, ότι από την πλευρά του διεκδικεί τα μέτρα να είναι δίκαια και όχι άδικα και το πακέτο να περιλαμβάνει και αναπτυξιακά μέτρα, καθώς, όπως εξήγησε, η ύφεση είναι βαθιά και αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά.

Κεδίκογλου: «Είμαστε όλοι μαζί»

Κατά την άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης και πως στόχος είναι να πειστεί η Τρόικα ότι τα μέτρα των 2 δισ. Που απέρριψε θα αποδόσουν χωρίς την ανάγκη άλλων πιο σκληρών στη θέση τους.

«Είμαστε όλοι μαζί. Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αυτονόητη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Κουβέλη ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ωστόσο τόνισε πως η εμπιστοσύνη των δύο εταίρων στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι δεδομένη και σαφής.

Aμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεδριάσει ξανά το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Στουρνάρας σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους επεσήμανε πως οι ενστάσεις δεν ήταν έντονες και εντοπίζονται σε λίγα θέματα.

«Γίνεται συζήτηση για να καταλήξουμε στο άριστο μέγεθος των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη στις 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"