Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

«Κλείδωσαν» μέτρα 7,5 δισ. ευρώ – Αναζητούνται ακόμα 4 δισ.

«Κλείδωσαν» μέτρα 7,5 δισ. ευρώ – Αναζητούνται ακόμα 4 δισ.Μέτρα 7,5 δισ. έχουν «κλειδώσει» από την κυβέρνηση, ενώ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες πρέπει να βρεθούν ακόμη μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, ώστε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, να παρουσιάσει το τελικό «πακέτο» μέτρων στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Οκτωβρίου.
Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 67 χρόνια, αλλά και....
η πρόωρη κατά δύο χρόνια συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, για να μειωθεί ο αριθμός τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα νέα», το μέτρο αύξησης του ορίου ηλικίας, φαίνεται να έχει «κλείσει», κατόπιν αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και από την αξιολόγηση που προκύπτει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, αν το όριο συνταξιοδότησης αυξηθεί κατά ένα έτος (66 χρόνια) και 2 δισ. ευρώ, αν αυξηθεί κατά δύο χρόνια.
Το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα.
Ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση των Δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, οι προς συνταξιοδότηση δημόσιοι υπάλληλοι, να καταβάλουν οι ίδιοι τα δύο χρόνια ασφαλιστικών εισφορών που τους υπολείπονται και να περιμένουν για το εφάπαξ την πάροδο της διετίας. Η σύνταξη, αντιθέτως, θα καταβάλλεται άμεσα.
Έτσι, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, θεωρεί σίγουρη την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, που απαιτεί η τρόικα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο απολύσεων.
Επιπλέον, προτείνεται η απόλυση 3.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να ικανοποιηθεί και η τρόικα, ενώ το ερώτημα που παραμένει, είναι κατά πόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεχτεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Η διαμόρφωση των μέτρων βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ τα δύο προαναφερθέντα μέτρα, είναι κομβικής σημασίας, ώστε να «κλειδώσει» το πακέτο.
Όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις, δεν αναμένονται  εκ νέου περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους –που λαμβάνουν έως 650 ευρώ-, ενώ θα γίνουν κλιμακωτές περικοπές στα δώρα. Επίσης, καμία μείωση δεν θα υποστούν και οι συντάξεις του ΟΓΑ.
Στις διαπραγματεύσεις έχουν «πέσει» και σενάρια φορολογικού χαρακτήρα, με το ΔΝΤ να επιμένει στην πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, λόγω εσόδων ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου, εξετάζουν αναλυτικά στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να διαπιστώσουν πόσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο.
Παράλληλα, υπάρχει ένα «ανοιχτό» ενδεχόμενο, η κατάργηση του αφορολογήτου να αφορά μόνο κάποιες κατηγορίες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η αύξηση του αφορολογήτου για τους συνταξιούχους.
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, προτείνει:
-Μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε  3 ή 4. Ειδικότερα:Από 0-22.000 ευρώ, συντελεστής 18%
Από 22.001-45.000 ευρώ, συντελεστής 35%
Από 45.000-100.000 ευρώ, συντελεστής 40%
Από 100.001-και πάνω, συντελεστής 45%
-Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αλλά και
-Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
 Ειδήσεις στα Δωδεκάνησα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"