Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Φόρος 30% στις καταθέσεις στην Ελβετία

Τελευταία ευκαιρία για να φορολογηθούν αδήλωτα εισοδήματα τα οποία έχουν «φυγαδευθεί» στην Ελβετία όχι μόνο την τελευταία διετία αλλά και προηγούμενα χρόνια αποτελεί η συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ ελληνικών και ελβετικών αρχών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης βρίσκεται από χθες στη χώρα που μέχρι πρότινος εξασφάλιζε την απόλυτη μυστικότητα για τις καταθέσεις, προκειμένου να....
υπάρξει διακρατική συμφωνία για τη φορολόγηση των «κρυφών» αποταμιεύσεων που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Οπως δηλώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα», «είναι πάρα πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συμφωνία γιατί μπορεί το Δημόσιο να αντλήσει έσοδα της τάξεως των 4-6 δισ. ευρώ, τα οποία να λειτουργήσουν μελλοντικά ως "αερόσακος" σε απαιτήσεις της τρόικας για νέα φοροεισπρακτικά ή άλλα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα».
Τα τελευταία δύο χρόνια είχαν γίνει ορισμένες προσπάθειες να επέλθει συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία αλλά ποτέ δεν έφθασε ως το τέλος, όπως πέτυχαν η Γερμανία, η Αυστρία και οι ΗΠΑ.
Σήμερα ο έλληνας υφυπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών κ. Πατρίκ Οντιέ προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συμφωνίας, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον επικεφαλής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ελβετίας κ. Μαρκ Αμπουίλ, όπου αναμένεται να κλείσει μεγάλο μέρος της κυοφορούμενης συμφωνίας.
Δύο είναι τα «αγκάθια» που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το ποσοστό με το οποίο θα φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων που δεν θα δεχθούν να κοινοποιήσουν οι ελβετικές αρχές στην Ελλάδα τα στοιχεία τους και το δεύτερο έχει να κάνει με τη μεταχείριση των καταθέσεων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (offshore) αλλά οι πραγματικοί μέτοχοι-δικαιούχοι είναι Ελληνες.
Οι «κρυφές» καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες αναμένεται να φορολογηθούν με ποσοστό που θα κυμανθεί από 20% ως 30% εφόσον ο δικαιούχος δεν δεχθεί να δοθούν τα στοιχεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και επιθυμεί να εξακολουθεί να παραμένει «ανώνυμος».
Ειδικότερα, οι Ελληνες που διατηρούν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες το επόμενο διάστημα και εφόσον ολοκληρωθεί η διακρατική συμφωνία θα δεχθούν μια επιστολή από την τράπεζα στην οποία έχουν τα χρήματά τους που θα αναφέρει σε γενικές γραμμές τα εξής: «Τα προηγούμενα, π.χ., πέντε χρόνια έχετε καταθέσει ένα Χ ποσό το οποίο η τράπεζα θεωρεί ότι δεν είναι φορολογημένο και γι' αυτό θα του επιβληθεί ειδική εισφορά (π.χ. 20% ή 30%) προκειμένου να αποδοθεί στο ελληνικό κράτος. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την αποστολή των στοιχείων σας στην Εφορία στην οποία ανήκετε στην Ελλάδα».
Οποιοι θεωρούν ότι τα κεφάλαια αυτά δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή διέπονται από ειδικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα εισοδήματα των εφοπλιστών, θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους και θα «γλιτώσουν» την έκτακτη φορολογία. 
Αντίθετα, όσοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα που διατηρούν στην Ελβετία είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «μαύρα» και θέλουν να συνεχίσουν να διατηρούν την ανωνυμία τους θα φορολογηθούν με το ποσοστό που θα συμφωνηθεί διακρατικά. 
Ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί αν κάποιος φορολογηθεί διατηρώντας την ανωνυμία του αλλά κάποια στιγμή επιθυμεί να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Θα μπορέσει να το αποκτήσει φέρνοντας χρήματα από την Ελβετία ή θα εμπίπτει στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες»; Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Μαυραγάνης με τους ελβετούς κυβερνητικούς παράγοντες.


20 δισ. ευρώ δεν έχουν δηλωθεί
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ προερχόμενα από Ελληνες και τα οποία εκτιμάται ότι δεν έχουν δηλωθεί και κατά συνέπεια δεν έχουν φορολογηθεί.
Το «Der Spiegel» πάντως κρατά επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσα από τα 70 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων που αποσύρθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατέληξαν στην Ελβετία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, η εκτίμηση ενός χρηματοοικονομικού ομίλου στην Ελβετία, του Helvea, είναι ότι οι Ελληνες έχουν «παρκάρει» περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, από τα οποία το 99% δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία. 
http://www.tovima.gr/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"