Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Προς κεφαλικό φόρο (150€) σε ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες

Φωτογραφία για Προς κεφαλικό φόρο (150€) σε ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίεςΚαι εκεί που ψάχναμε μέτρα 2,5 δισ. ευρώ σε επεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για να κλείσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για κεφαλικό φόρο (θα ξεκινάει από 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται) σε όσους ενοικιάζουν ακίνητα και πιθανώς σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
Η ιδέα, που ήταν του Γιάννη Στουρνάρα και εμφανίστηκε μαζί με ένα συνολικό φορολογικό πλαίσιο (ετήσιας απόδοσης 3 δισ. ευρώ εκτός των 11,5 δισ.), στάθηκε αφορμή για να....
«επαναστατήσει» το ΠΑΣΟΚ και να «υποχωρήσει», όπως διέδιδαν οι άνθρωποι του Β. Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών.

Έντονη ήταν χθες η αίσθηση ότι όλες αυτές οι κόντρες και οι πιρουέτες που σημειώνονται ανάμεσα στην κυβερνητική πλευρά και την τρόικα είναι και λίγο «θέατρο», προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα σκληρά μέτρα.

Η τρόικα επιμένει στις επιπλέον περικοπές μισθών συντάξεων και επιδομάτων, αρνούμενη να αποδεχθεί τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, καθώς θεωρούν ότι δεν θα αποδώσουν. Ο Γιάννης Στουρνάρας έλεγε χθες από νωρίς το απόγευμα, όταν στον αέρα πλανάτο η ένταση, ότι έχει κλείσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πακέτου και απομένει ένα μικρό τμήμα που θα μπορούσε κατά τον ίδιο να κλείσει και πριν από το ΕΚΟΦΙΝ της 8η-9ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση της επόμενης μεγάλης δόσης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχτεί περικοπές ύψους 8 δισ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Εάν σε αυτά προστεθούν οι εξοικονομήσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε το πακέτο πλησιάζει τα 9 δισ. Ευρώ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στην τρόικα, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις, περιλαμβάνει:

Επιβολή κεφαλικού φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν. Θα ξεκινάει κατά πάσα πιθανότητα από τα 150 ευρώ και θα ανεβαίνει ανάλογα με τα έσοδα από τα ενοίκια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες λένε αντίο στη σημερινή κλίμακα, θα χάσουν το αφορολόγητο και θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή πιθανώς 20% έως 30%.

Όλοι οι επιχειρηματίες θα φορολογούνται με βάση βιβλία και στοιχεία, ενώ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.

Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα με λιγότερα κλιμάκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο κλιμάκιο μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 10% που ισχύει σήμερα. Τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ή 4, από 8 που είναι σήμερα.

Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που σημαίνει ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% για εισοδήματα πάνω από τα 100.000 ευρώ θα μειωθεί ίσως στο 30% που θα είναι και η φορολογική επιβάρυνση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"