Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δέκα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε προτεραιότητα για ιδιωτικοποίηση

Νομοσχέδιο με 77 διοικητικές πράξεις για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα.
«Ενημερωθήκαμε από τον πρωθυπουργό ότι ανέθεσε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Μπαλτάκο, να φτιάξει....

ένα νομοσχέδιο, όπου θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις, που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Το νομοσχέδιο, η κατάρτιση του οποίου ξεκινά άμεσα, θα αφορά κυρίως τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και το ΥΠΕΚΑ. Θα διευθετεί επίσης το ζήτημα της συμμετοχής του Δημοσίου στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, «δεν έχουμε για φέτος στόχο» για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. 


Ωστόσο, σύμφωνα κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ μέσα στο 2012.


Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η Αθήνα θέλει να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η πώληση έχει γίνει μέχρι αργά το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τις δύο εταιρείες υπάρχει ρωσικό, ιταλικό, αμεριακνικό και γαλλικό ενδιαφέρον.


Τα δέκα ωριμότερα έργα


Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως θα δοθεί βάρος στα δέκα ωριμότερα έργα, λέγοντας πως το ποια θεωρούνται τέτοια θα γνωστοποιηθεί «συν τω χρόνω».


Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα εξής:


  • Ελληνικό
  • Αφάντου στη Ρόδο
  • Κασσιόπη στην Κέρκυρα
  • IBC
  • Golden Hall
  • Κρατικά Λαχεία
  • ΔΕΠΑ
  • ΔΕΣΦΑ
  • ΟΠΑΠ
  • 48 Ακίνητα του δημοσίου
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα οριστεί από τη Βουλή με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στις 20 Αυγούστου -μέχρι τότε, ο απερχόμενος διευθυντής του Κ.Μητρόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του.

«Αποκρατικοποιήσεις για ανάπτυξη»


Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε μετά τη συνάντηση πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης».


Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι επικεφαλής του οποίου παρουσίασαν ορισμένα σχέδια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους εταίρους.


Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Φ.Κουβέλης ανέφερε βγαίνοντας από τη συνάντηση ότι «αποφασίσαμε η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας».


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε πως δεν υπήρξε εξειδίκευση, αλλά μία πρώτη ενημέρωση και σημείωσε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας κατάλογος επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση. «Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε. 
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"