Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ολάντ: «Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, εφόσον γίνουν οι μεταρρυθμίσεις»

Η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, εάν η Αθήνα επιδείξει αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη. 
Σε αυτήν την περίπτωση, υποστήριξε, οι ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να....
επιτρέψουν την συνέχιση του προγράμματος, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον»
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε θέση υπέρ της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως τα υψηλά σπρεντ των ομολόγων χωρών της ευρωζώνης «θα δικαιολογούσαν παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές».

Η πίεση των αγορών, ανέφερε ο κ. Ολάντ, παραμένει ισχυρή και «τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά», υπενθυμίζοντας πως «στην εντολή της ΕΚΤ περιλαμβάνεται η σταθερότητα των τιμών και η νομισματική πολιτική».

Και «τα υψηλά σπρεντ θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία παρέμβαση της ΕΚΤ εν ονόματι της νομισματικής σταθερότητας», τόνισε ο Ολάντ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους στη Μαδρίτη την Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαριάνο Ραχόι διατύπωσαν από κοινού ένα μήνυμα στήριξης του ευρώ, με τον ισπανό Πρωθυπουργό να δηλώνει πως «ούτε το ευρώ, ούτε η κοινή αγορά, ούτε η ΕΕ, θα οπισθοδρομήσουν».

«Ο κ. Ραχόι κι εγώ είμαστε αμετακίνητα προσηλωμένοι στον αμετάκλητο χαρακτήρα του ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, προαναγγέλλοντας την διεξαγωγή μίας γαλλοϊσπανικής Συνόδου στις 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, «αποφασίσαμε να δρομολογήσουμε μία διαδικασία για τη μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση στην ΕΕ» και για την εφαρμογή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων «θα πρέπει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις τον προσεχή Δεκέμβριο», υπενθύμισε ο κ. Ραχόι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ισπανία είναι «κυρίαρχο κράτος» και θα αποφασίσει μόνη της εάν θα χρειαστεί να προσφύγει σε μία συνολική 'διάσωση' της οικονομίας της μέσω δανεισμού από την ευρωζώνη, τη στιγμή που η πίεση των αγορών την ποδηγετεί προς αυτήν τη λύση.

«Η Ισπανία θα αποφασίσει εάν ναι ή εάν όχι, το πότε και το πώς» θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), τόνισε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι ο κ. Ραχόι του εξήγησε την κατάσταση στην Ισπανία και παραδέχθηκε πως η χώρα «έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες, μεγάλες θυσίες» και «τα αποτελέσματα ήδη είναι ορατά».

Ο κ.Ραχόι, από την πλευρά του, επανέλαβε την «ακλόνητη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Η ΕΚΤ υπενθυμίζεται πως έχει εκδηλώσει προθυμία να βοηθήσει την Ισπανία μέσω της εξαγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά αναμένει πρώτα επίσημο αίτημα από τη Μαδρίτη.

Ο Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε πως η Ισπανία θα αποφασίσει εάν θα προσφύγει για δανεισμό όταν η ΕΚΤ της εκθέσει λεπτομερώς πως προτίθεται να παρέμβει στις αγορές κρατικού χρέους, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση στο ισπανικό χρέος. 

ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"