Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κ.Παπούλιας-Σ. Πέρες :«Οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης στην Αν. Μεσόγειο»

Κ.Παπούλιας-Σ. Πέρες :«Οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης στην Αν. Μεσόγειο»
Στην νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως τον ενεργειακό, που αντανακλά η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του σήμερα το βράδυ. 
O κ. Παπούλιας μίλησε επίσης για....
την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, μία κρίση συστημική της ευρωζώνης, όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα και τη δυσφορία του για τις «εύκολες δηλώσεις εταίρων μας» που «το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους»
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τη Συρία, αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει «μηδενική ανοχή».
Ειδικότερα ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, ακόμη και της διασποράς, «μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τους ίδιους αλλά και για τα εθνικά μας κέντρα» κάνοντας αναφορά στα κοινά βιώματα και μνήμες του ολοκαυτώματος και του κοινού αγώνα κατά του ναζισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι δυστυχώς σήμερα «ο φασισμός στην Ευρώπη, με οσμή ρατσισμού, αρθρώνει πολιτικό λόγο. Οι λαοί μας πρέπει να θυμούνται. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να προβάλλουμε τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στο μίσος, στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό».
Ο κ. Παπούλιας είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσαν να αναδειχθούν «σε στρατηγικό μέγεθος το οποίο εκτός από αμοιβαία επωφελές, έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
«Θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση» πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας «τη ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, σημαντικές προοπτικές συνεργασιών στους τομείς των επενδύσεων -ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων-, της ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης και της υψηλής τεχνολογίας. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικό κλίμα αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην άμεση σύγκληση του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας».
Η σύγκλιση συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας στρατηγικής σχέσης, με αναπόσπαστο κομμάτι την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς «η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ” επέκταση και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό» και ότι «η Άγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα «οφείλει και πρέπει να υλοποιήσει μια αξιόπιστη πολιτική εξόδου από την κρίση αυτή» καθώς είναι «ζωτική ανάγκη από αποφάσεις που παράγουν βιώσιμο οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και ταυτοχρόνως επιμερίζουν δίκαια το κοινωνικό κόστος» γιατί η «οικονομική πολιτική που ρηγματώνει την κοινωνική συνοχή οδηγεί στην καταστροφή» αλλά από την άλλη πλευρά υπογράμμισε ότι «εύκολες δηλώσεις εταίρων μας που αποπνέουν είτε μία οσμή επίδοξου κηδεμόνα είτε φθηνές πολιτικάντικες σκοπιμότητες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους».
Η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί μεν να παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα κακής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά η βασική της αιτία είναι συστημική. Όσοι δεν το βλέπουν οδηγούν την ευρωζώνη σε αδιέξοδο. Όσο δε καθυστερεί η λύση, τόσο θα ανεβαίνει το κόστος επίλυσης της κρίσης» πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του για την παρατεταμένη αιματοχυσία στη Συρία, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση από τον ίδιο τον συριακό λαό», ενώ για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος ανέφερε ότι «βιώσιμη λύση είναι η λύση των δύο κρατών. Tου Ισραήλ σε ασφαλή σύνορα, που θα συμβιώνει ειρηνικά με το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και θα απολαμβάνει πλήρως ομαλοποιημένες σχέσεις με όλους τους γείτονές του. Η Ελλάδα εκτιμά ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών μπορούν να καταστήσουν μια τέτοια λύση εφικτή».
Κλείνοντας, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Πέρες επιβεβαιώνει την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, που «έχουν υποχρέωση να αποτελέσουν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» εκφράζοντας και την επιθυμία για διεύρυνση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ και στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Σ. Πέρες: «Ελλάδα και Ισραήλ ξεκίνησαν μαζί πορεία προς το μέλλον και έναν πολλά υποσχόμενο ορίζοντα»

Στις στενές σχέσεις των δύο λαών, στην ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική εγγύτητα, στην αγάπη που τρέφουν οι Ισραηλινοί για την Ελλάδα, καθώς επίσης και στην προώθηση και εμβάθυνση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες σήμερα το βράδυ, στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Πέρες αναφέρθηκε επίσης στα «σοβαρά εμπόδια ασφάλειας που αντιμετωπίζει» η χώρα του, τόνισε ότι το «Ισραήλ είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα για την ειρήνη» και κατέδειξε την Τεχεράνη ως «κύριο κίνδυνο για την ύπαρξη της χώρας μας» που «απειλεί και όλον τον κόσμο» και «υποστηρίζει το τρομερό μακελειό των Σύρων πολιτών άμεσα και μέσω της Χεζμπολάχ».
Ο ίδιος μίλησε και για την ελληνική οικονομική κρίση και το μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει ο λαός ενθυμούμενος την βαριά ισραηλινή κρίση που βίωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός και τον ανάγκασε να λάβει σκληρά μέτρα τα οποία όμως τον δικαίωσαν καθώς όπως είπε ο λαός κατάλαβε ότι «ο πόνος της ανάρρωσης αξίζει τον κόπο ως το τίμημα της θεραπείας».
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στο παρελθόν και την «κατάρρευση και αναγέννηση» που βίωσαν τα δύο έθνη πληρώνοντας «βαρύ τίμημα χωρίς να καμφθεί το ηθικό μας».
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανάγκης για υψηλή τεχνολογία σήμερα αναφέροντας ότι «έχει έρθει η ώρα τώρα να ζήσουμε ως φίλοι πολιτικά και να συνεργαστούμε σαν επιστημονικά κράτη» καθώς η Ελλάδα έχει «τις αναγκαίες δυνατότητες και μια άριστη νέα γενιά, έτοιμη να το πράξει».
Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας ο κ. Πέρες είπε ότι «το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μάχεται για την ύπαρξή της και παρόλα αυτά επιδιώκει την ειρήνη» ως προτεραιότητα. «Σήμερα ο κύριος κίνδυνος για την ύπαρξη της χώρας μας είναι αυτή που απειλεί όλον τον κόσμο. Προέρχεται από την Τεχεράνη» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η μοναδική κυβέρνηση στον 21ο αιώνα που επιδιώκει να επιβληθεί δια της βίας. Επιδιώκει την ηγεμονία επικυριαρχία του αραβικού κόσμου ενάντια στη θέλησή του. Χρησιμοποιεί ανοικτά την δολοφονική τρομοκρατία. Αναπτύσσει πυρηνικά όπλα παρόλο που κανείς δεν απειλεί την ύπαρξή της».
Ο κ. Πέρες στη συνέχεια μίλησε για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όπως αυτό «εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, η οικονομία και το εμπόριο, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «απομένουν πολλά να γίνουν τόσο για την προώθηση των πολιτικών και των οικονομικών μας σχέσεων όσο και για την εμβάθυνσή τους στο μέλλον».
«Σκοπός της επίσκεψής μου είναι η ενθάρρυνση και η ενίσχυση αυτών των εξελίξεων προς όφελος και για την πρόοδο των δύο λαών μας» κατέληξε τονίζοντας ότι 
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει μαζί μια μακρά πορεία προς το μέλλον και προς ένα λαμπρό και πολλά υποσχόμενο ορίζοντα στις μεταξύ τους σχέσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"