Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ΑΕΙ. Έξι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, αλλά με έξι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές έναντι 101, που το καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπανδρέου, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Ντόλιος, Συμεών Κεδίκογλου, και Ανδρέας Λοβέρδος.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία τη Δημοκρατική Αριστερά και....
τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση νόμου που καταργεί τελείως τον νόμο 4009), τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε επί της αρχής, με θετικές εκτιμήσεις και για τις αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, στις οποίες ωστόσο δεν περιλαμβανόταν η ολοκλήρωση της θητείας των πρυτάνεων που παραδίδουν κανονικά μετά από διετία - και η οποία είχε καταγγελθεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ως «συναλλαγή». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζει το άρθρο 12 για τη θητεία των πρυτάνεων.
Η συζήτηση επί των άρθρων, η οποία προηγήθηκε της ψηφοφορίας, επιφύλαξε και νέες βολές κατά του νομοσχεδίου. Αρχικώς, η πρώην υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συμφωνία με τις χθεσινές αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της, είχε στηλιτεύσει ως «συναλλαγή» την προβλεπόμενη παράταση της θητείας ορισμένων πρυτάνεων πέραν του Δεκεμβρίου, αναρωτώμενη μάλιστα, «γιατί δεν κάνουμε συναλλαγή και με άλλες ομάδες που διαμαρτύρονται; Αυτό στέλνει λάθος μήνυμα ότι όχι μόνο δεν σεβόμαστε τον 4009, αλλά τον καταστρατηγούμε. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή τη διάταξη και άλλες»
Αργότερα, ωστόσο, σε δεύτερη τοποθέτησή της, η κ. Χριστοφιλοπούλου, παρότι δήλωσε πως «ενέχει στοιχεία συναλλαγής» η ολοκλήρωση της θητείας των πρυτάνεων, παραδέχθηκε πως «η βασική φιλοσοφία του νόμου δεν αλλάζει» και ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας για την από πλευράς του αποδοχή συγκεκριμένης πρότασής της για τα εκλεκτορικά σώματα.
Στη δική του παρέμβαση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «αντιμεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, δηλώνοντας πως σκόπευε να το καταψηφίσει, αλλά θα επανεξέταζε τη στάση του. Στην ίδια τοποθέτησή του, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως «αλλάζει νόμο που ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής, επειδή σας πίεσαν οι πρυτάνεις».
«Το μήνυμα είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι έρμαιο εξωθεσμικών βουλήσεων - κι αν αυτό ισχύει για τους πρυτάνεις, τότε τι να πει κανείς για τους τραπεζίτες ή τους φοροφυγάδες. Θα έπρεπε να βροντοφωνάζουμε για κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή αντί να την καταργούμε αποδεικνύοντας τη θέλησή μας να σπάσουμε αυγά, να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη και ισχυρή χωρίς την ανάγκη αιμοδοσίας» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα τη διετία 2009-11, ήταν η πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ρυθμό υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων»
Τελικά, ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε επί της αρχής.
«Ο νόμος 4009 έφερε αέρα στα Πανεπιστήμια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τον εφαρμόσουμε και να τον υλοποιήσουμε - και να ξεπεράσουμε προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς» απάντησε ο υπουργός Παιδείας. 
«Για τον ίδιο άλλωστε λόγο, το καταψηφίζει και η Αριστερά» σημείωσε από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
Σε κάθε περίπτωση, καταγράφονται οι τρεις τελευταίες αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο ο κ. Αρβανιτόπουλος:
1) Η αρμοδιότητα συγκρότησης των επιτροπών επιλογής και εξέλιξης των καθηγητών των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανήκει μεν στη Συνέλευση του Τμήματος, αλλά προϋποτίθεται πλέον και η σύμφωνη γνώμη της Κοσμητείας.
2) Παραμένει στην Κοσμητεία η αρμοδιότητα του προγραμματισμού και της εισήγησης προς τον πρύτανη για την προκήρυξη θέσεων καθηγητών, ύστερα από εισήγηση των συνελεύσεων των Τμημάτων (σ.σ. το νομοσχέδιο προέβλεπε η αρμοδιότητα να μεταβιβαστεί στη Συνέλευση του Τμήματος).
3) Ο εκάστοτε κοσμήτορας δεν επιτρέπεται να εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία.
Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας την να πάρει πίσω το νομοθέτημα και χρεώνοντάς της ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα. Ειδικότερα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αντιμεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λόγω των ταχέων διαδικασιών με τις οποίες ήλθε στη Βουλή το ν/σχ, σημειώνοντας πως ο προηγούμενος νόμος (4009/2011) ψηφίστηκε μετά από 18 μηνών προκοινοβουλευτική διαδικασία.
Τόνισε μάλιστα ότι οι προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έγιναν σαφείς με την τοποθέτηση στη θέση του υφυπουργού του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο- είχε αναφέρει πέρυσι ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου «θα μείνει ένα χαρτί με γράμματα και δεν θα εφαρμοστεί».
«Θα πρέπει να τα πάρετε πίσω και πριν τα πάρετε πίσω πρέπει να πείτε ποιος σας νομιμοποίησε να ασκήσετε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία», συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.
Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Λοβέρδος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με κορώνες για λόγους εντυπωσιασμού. «Του επιστρέφω», πρόσθεσε, «τα περί ευκαμψίας απέναντι στις συντεχνίες».
Σημείωσε ακόμη ότι σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες, εξηγώντας ότι πριν έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, οι προτάσεις συζητήθηκαν στις αρμόδιες κομματικές επιτροπές και για το περιεχόμενό τους συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να προσβάλει την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. «Αυτό που με θλίβει», πρόσθεσε, «είναι ότι (η προσβολή) προέρχεται από ακαδημαϊκό άνδρα».
Σκληρή κριτική, τόσο για τη διαδικασία του κατεπειγόντως, όσο και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου άσκησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τα οποία πιέζουν για να ψηφισθεί το νομοσχέδιο που, όπως είπε, είναι συνέχεια ενός νόμου που απέτυχε παταγωδώς.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"