Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η κλιματική αλλαγή… υπεύθυνη για τα «καυτά» καλοκαίρια

Η κλιματική αλλαγή που έχει προκληθεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας ευθύνεται για την αύξηση της συχνότητας των πολύ ζεστών καλοκαιριών, ενώ η κατάσταση είναι ήδη χειρότερη από αυτή που φαντάζονταν οι επιστήμονες πριν 20 χρόνια, προειδοποίησε ο Αμερικανός κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Washington Post.

Ο Χάνσεν, διευθυντής του ινστιτούτου διαστημικών μελετών της NASA Γκοντάρ, δήλωσε ότι....
οι «μελανές» προβλέψεις για τις επιπτώσεις της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας που παρουσιάστηκαν το 1988 ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας είναι ήδη ξεπερασμένες.

«Έχω να εξομολογηθώ κάτι: ήμουν πολύ αισιόδοξος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστήμονας, ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής τη δεκαετία του 1980.


«Οι προβλέψεις μου για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας επιβεβαιώθηκαν. Όμως δεν κατάφερα να μελετήσω με πόση ταχύτητα η μέση αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε καταστάσεις ακραίων κλιματικών φαινομένων», πρόσθεσε ο Χάνσεν.


Σύμφωνα με τον ίδιο και τους συναδέλφους του, η ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών τα τελευταία 60 χρόνια δείχνει μια «εκπληκτική αύξηση της συχνότητας των εξαιρετικά ζεστών καλοκαιριών».


Περιγράφοντας «τις βαθιές, ανησυχητικές επιπτώσεις όχι μόνο για το μέλλον μας, αλλά και για το παρόν μας», ο κλιματολόγος εξηγεί ότι αυτή η ανάλυση δεν βασίζεται σε προβλέψεις, «αλλά σε πραγματικές παρατηρήσεις μετεωρολογικών φαινομένων και θερμοκρασιών».


Ο Χάνσεν εκτιμά εξάλλου ότι ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη το 2003, το κύμα εξαιρετικής ζέστης που σημειώθηκε στη Ρωσία το 2010, η ξηρασία που έπληξε πέρυσι το Τέξας και την Οκλαχόμα των ΗΠΑ μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή.


«Μόλις συλλεχθούν τα δεδομένα, σε μερικές εβδομάδες, ίσως το ίδιο να ισχύει και για το εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι που περνούν φέτος οι ΗΠΑ», επεσήμανε. 

πηγή

1 σχόλιο:

  1. Είσ' ουρανός και θάλασσα ήλιος βροχή και χιόνι κάτι που πάει κι έρχεται κάτι που δεν τελειώνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"