Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ: Την πόρτα της εξόδου «βλέπουν» 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Την πόρτα της εξόδου «βλέπουν» 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Η κυβέρνηση ανοίγει και επισήμως τον «καυτό φάκελο» της εργασιακής εφεδρείας και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται έκτακτο σχέδιο, που προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, περίπου 45.000 υπαλλήλων και τη μη ανανέωση περίπου 25.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου την προσεχή τριετία, ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για συνολικές αποχωρήσεις τουλάχιστον....
150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015
Την «αναζωπύρωση» του θέματος της εργασιακής εφεδρείας, που προκαλεί ήδη τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως κατέστη εμφανές χθες από την κατηγορηματική αντίθεση του Φ. Κουβέλη, άνοιξε επισήμως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας οι οποίοι έσπευσαν πάντως να υπογραμμίζουν πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων. 
«Πρέπει να δούμε ξανά την εφεδρεία διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα» δήλωσε χθες ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ σε δηλώσεις του στο «vima.gr» υποστήριξε πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν εάν δεν σπάσουμε αβγά»
Λίγες ώρες αργότερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και αφού είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Κουβέλη, ερωτηθείς για το εάν θα προχωρήσει η εφεδρεία είπε πως «τα κοιτάζουμε όλα, πρέπει να βγάλουμε τα 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε». Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο κατάρτισης του πακέτου των 11,5 δισ.
Στο τραπέζι
Υπό το βάρος της μεγάλης πίεσης να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ., της σκληρής στάσης της τρόικας που ζητά δραστική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, χωρίς να έχει παραιτηθεί ποτέ από το «ταμπού» των απολύσεων ακόμη και υπαλλήλων αορίστου χρόνου, και της ανάγκης να τηρηθεί η δέσμευση για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 το θέμα της εφεδρείας «φουντώνει».
Την πόρτα της εξόδου «βλέπουν» 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα κυβερνητικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι από τους 150.000 υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν, οι 70.000 να «καλυφθούν» με μια νέα εργασιακή εφεδρεία, πιο κοντά στην πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ αλλά και από τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Για το τελευταίο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για 25.000 συμβάσεις ενώ οι υπόλοιπες 45.000 θα αφορούν στην εφεδρεία σε ορίζοντα τριετίας.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα το θέμα της εφεδρείας θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως η προηγούμενη προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου απέτυχε γιατί δεν εφαρμόστηκε με το σωστό τρόπο. «Η δική μας πρόταση δεν αφορούσε μόνο ένα χρόνο, αλλά τρία», υπογράμμισε. «Η πρόταση αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί με τα σημερινά δεδομένα και με τις απολαβές που έχουν οι υπάλληλοι σήμερα» είπε και τόνισε πως αυτή η πρόταση ετέθη στο τραπέζι και κοστολογείται από τους δανειστές. «Οι εταίροι θέλουν να την αποτιμήσουν», υποστήριξε μιλώντας χθες στο MEGA.
Πρόταση
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση που είχε καταθέσει πέρσι η ΝΔ προέβλεπε την υπαγωγή, καταρχάς, 60.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας και επιπλέον 40.000 μετά την πάροδο 3 - 4 ετών, με λήψη του βασικού τους μισθού και χωρίς απόλυση, καθώς και πλήρες «πάγωμα» των προσλήψεων επί τριετία. 

Ειδικότερα, προσέφερε εφεδρεία μέχρι τη συνταξιοδότηση για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία έξι ετών για υπαλλήλους 40 - 50 ετών και εφεδρεία τριών ετών για εργαζομένους 30 - 40 ετών. Το καθεστώς εφεδρείας θα διακόπτονταν μόνον αν ο «έφεδρος» βρει απασχόληση, αλλιώς θα ανανεωνόταν.
«Παράθυρο» για κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης και μισθού
Όπως διεμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναζητούνται ακόμη 3,5 - 4 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,5 δισ. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αποφευχθούν οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια το 2013, χωρίς τίποτα να θεωρείται δεδομένο ακόμη και για φέτος, διατηρώντας παράλληλα θολό το τοπίο για το εάν θα καταργηθούν η 13η και 14η σύνταξη στο Δημόσιο αλλά και ο 13ος και 14ος μισθός. 
Όσον αφορά στο θέμα των ειδικών μισθολογίων ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως συνεχίζεται η αξιολόγηση των ισοδύναμων μέτρων εκτιμώντας πως τα ποσά που έχουν προβλεφθεί «καλύπτουν πλήρως τα ειδικά μισθολόγια για φέτος». Έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει πως από τον επόμενο χρόνο τα αντίστοιχα ισοδύναμα θα είναι πολλαπλάσια της τάξης των 600 εκατ. ευρώ αφήνοντας να εννοηθεί πως η «διάσωση» των ειδικών μισθολογίων σε όλες τις κατηγορίες είναι εξαιρετικά δύσκολη για το 2013.
«Απογραφή» για τις αποχωρήσεις στους φορείς του Δημοσίου
Στοιχεία για τις αποχωρήσεις στους φορείς του Δημοσίου ζητά άμεσα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τους υπηρετούντες στο Δημόσιο, υπό το πρίσμα και της δέσμευσης που έχει ληφθεί έναντι των δανειστών μας, για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015.
Συγκεκριμένα βάσει εγκυκλίου του Αντ. Μανιτάκη όλοι οι φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις, δήμοι και περιφέρειες), έχουν προθεσμία έως τις 20 Αυγούστου προκειμένου να δώσουν:
1. Στοιχεία για τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων τους από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
2. Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους και
3. Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων για κάθε έτος χωριστά από το 2013 έως και το 2016.
Η πλήρης καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στους φορείς του Δημοσίου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένο μάλιστα ότι όπως έχει κατ' επανάληψη δεσμευθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο στόχος για μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αποχωρήσεων, χωρίς να απαιτηθούν απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"