Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ράιχενμπαχ: Κρίσιμη η κατάσταση στη χώρα - συναντήσεις με Στουρνάρα & Χατζηδάκη

Ο Χορστ ΡάιχενμπαχΤην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και την ανάγκη εφαρμογής δύσκολων μεταρρυθμίσεων που θα αποφέρουν αποτελέσματα μονάχα σε βάθος χρόνου υπογράμμισε ο Χόρστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνεται στην Αθήνα από το περιοδικό Economist.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα αύριο για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν....

δύσβατοι δρόμοι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων δεν θα είναι απόλυτη εάν δεν συνοδευτούν από τη σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Συνεχίζοντας
, ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των μέτρων που θα προταθούν κατά τους επόμενους μήνες από την Ομάδα Δράσης, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα για την υποστήριξη της Αθήνας και την πρόσβαση της χώρας μας σε κονδύλια.

Στρεφόμενος στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ράιχενμπαχ στάθηκε στη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι περιμένει η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για συνέχιση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας τις ακόλουθες αδυναμίες και ανάγκες:


  • Η Διαχείριση των εσόδων, όπου τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μία μεγάλη προσπάθεια για τη συλλογή φόρων με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων.
  • Η λήψη αποφάσεων στο Δημόσιο τομέα, όπου έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ και Γάλλους εμπειρογνώμονες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Μείωση διοικητικού βάρους σε 13 τομείς της οικονομίας κατά 25% τα επόμενα χρόνια.
  • Μείωση γραφειοκρατίας, όπου είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.
  • Απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, όπου, παρά τις προσπάθειες, παρατηρείται καθυστέρηση σε σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλες χώρες.
  • Ο έλεγχος των περιορισμών των επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε τέσσερις κλάδους, την Οικοδομή, τον Τουρισμός, το Λιανικό και το Χονδρικό εμπόριο.
  • Βελτίωση εξαγωγών, όπου τροχοπέδη εξακολουθεί να αποτελεί η γραφειοκρατική πολυπλοκότητα.
Συνάντηση Χ. Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα

Θέματα δυσλειτουργίας στο σκέλος των εσόδων, ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών, αλλά και η εξαγγελθείσα φορολογική μεταρρύθμιση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ και του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.


Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Ράιχενμπαχ η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας.


Συνάντηση Χ. Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη


Πρωτύτερα, o κ. Ράιχενμπαχ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την οποία συζητήθηκαν η επιτάχυνση της διαδικασίας απορρόφησης πόρων για το ΕΣΠΑ, καθώς και ο προσδιορισμός συγκεκριμένων προβλημάτων στην υλοποίηση του προγράμματος.


Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, την ταχύτερη δανειοδότηση επιχειρήσεων αλλά και τις δημόσιες προμήθειες.


Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, ήδη έχουν εκταμιευθεί τα πρώτα 150 εκατομμύρια ευρώ από τα 500 που προβλέπεται να διοχετευθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να προσδιοριστεί πως θα εκταμιευθούν τα υπόλοιπα κονδύλια.


Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες σε ότι αφορά στις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων λόγω της γενικότερης εικόνας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"