Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Επικρίσεις ΣτΕ προς ΠΓΔΜ για εθνοτικές μειονότητες

Στο περιθώριο έχει θέσει η ΠΓΔΜ, τις μειονότητες των Ρομά, των Σέρβων, των Βόσνιων, των Τούρκων, των Αλβανών και των Βλάχων, υπογραμμίζει με ψήφισμά της η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην διαπίστωση ότι η κοινωνία στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξακολουθεί να παραμένει διαιρεμένη με βάση τις....
εθνοτικές καταβολές του πληθυσμού προέβη, με ψήφισμά της, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο ψήφισμα, με το οποίο εξετάζεται το κατά πόσον η ΠΓΔΜ εφαρμόζει ορθά τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η πόλωση και ο διαχωρισμός μεταξύ των ημεδαπών και των διαφόρων εθνοτήτων είναι ιδιαίτερα εμφανείς στο εκπαιδευτικό σύστημα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα πολιτικά κόμματα.


Οι εντάσεις που υπήρξαν μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης διαλόγου, της ύπαρξης στερεοτύπων και της διατήρησης των προκαταλήψεων, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.


Οι διακρίσεις κατά των Ρομά εντοπίζονται στους τομείς της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, της απασχόλησης, της στέγασης και της εκπαίδευσης ενώ παραμένουν ανεφάρμοστα ή έχουν συρρικνωθεί πολλά από τα έργα που περιέχονταν στο δεκαετές σχέδιο δράσης της ΠΓΔΜ για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.


Αναφέρεται ιδιαίτερα στο ψήφισμα ότι εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης των Ρομά αφού το 70% και πλέον εξ αυτών παραμένουν άνεργοι.


Στους οικισμούς τους οι Ρομά αντιμετωπίζουν τις πιο άθλιες συνθήκες διαβίωσης χωρίς την κατάλληλη στέγη, δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και αποχέτευση.


Στον δημόσιο τομέα, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, οι εθνοτικές κοινότητες των Ρομά, των Σέρβων, των Βόσνιων, των Αλβανών, των Τούρκων και των Βλάχων, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται.


Στο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ επισημαίνεται ακόμη ότι, η δημόσια χρηματοδοτική στήριξη, για τις δραστηριότητες των εθνικών μειονοτήτων εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και ανεπαρκής για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.


Ειδικότερα, τονίζεται, η περιορισμένη χρηματοδότηση που διατίθεται για τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Βλάχων και των Σέρβων, υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού τους.


Στο ψήφισμα, τέλος, αναφέρεται ότι, οι δυνατότητες χρήσης των μειονοτικών γλωσσών, στις σχέσεις με τις διοικητικές αρχές παραμένουν περιορισμένες λόγω της έλλειψης διερμηνέων και μεταφραστών. Μια πρόσθετη δυσκολία πηγάζει από την ανεπάρκεια των γλωσσικών δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"