Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Και άλλο «κύμα» λιτότητας σε Γαλλία και Ισπανία

Εντείνονται οι ανησυχίες για το βάρος του γαλλικού χρέους, με την κυβέρνηση του κ. Φρανσουά Ολάντ να ανακοινώνει νέα σειρά φορολογικών μέτρων, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και σκληρές έκτακτες εισφορές σε εύπορα νοικοκυριά και μεγάλες επιχειρήσεις. 
Στην ίδια γραμμή κινείται και η Ισπανία που σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια πράξη προσπάθειας να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012, δρομολογεί τις τελευταίες προσθήκες σε ένα σχέδιο περικοπής δαπανών κατά....
έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ και αύξησης των φόρων. 
Σε ό,τι αφορά στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτης εισφοράς συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ σε όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 1,3 εκατ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ σε έκτακτους φόρους σε μεγάλες τράπεζες και σε εταιρείες ενέργειας που κατέχουν μετοχές πετρελαίου
Ως κεντρικό σημείο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2012 που παρουσιάστηκε στη βουλή, το πακέτο μέτρων αναμένεται να εγκριθεί εντός του Ιουλίου χωρίς προβλήματα από την πλειοψηφία, την οποία και κατέχουν οι σοσιαλιστές. 
Να σημειωθεί πως στα επιπρόσθετα μέτρα περιλαμβάνεται και φόρος 3% που θα αποδίδεται από εταιρίες για τα μερίσματα που διανέμουν στους μετόχους τους, σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση των επενδύσεων. 
Από την άλλη και βάσει, πάντα, κυβερνητικών πηγών, η Ισπανία προωθεί πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί για αρκετά χρόνια και μπορεί να περιλαμβάνει:
  • αύξηση του κύριου φόρου κατανάλωσης της Ισπανίας
  • μια νέα εισφορά για την ενέργεια
  • μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης
  • περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων
  • νέα διόδια για τους αυτοκινητοδρόμους
  • περαιτέρω περικοπή στις υπουργικές και περιφερειακές δαπάνες
Ορισμένα μέτρα ενδέχεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται πιθανόν ότι πρόκειται να δώσει στην κυβέρνηση άλλον έναν χρόνο για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και κάποια άλλα μέτρα μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να περιληφθούν σε ένα πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο που θα προετοιμαστεί τον Αύγουστο.

Τα νέα μέτρα λιτότητας έχουν στόχο να δώσουν «ανάσα» στη χώρα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012. Ωστόσο ορισμένοι εκφράζουν αμφιβολίες γι' αυτό, φοβούμενοι ότι τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα της χώρας, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Τα στοιχεία για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους αποκάλυψαν αποκλίσεις στις περικοπές και τα εισοδήματα οι οποίες καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του σημερινού στόχου χωρίς νέες περικοπές.

«Η ιδέα είναι να εφαρμοστούν περικοπές ύψους 3% του ΑΕΠ. Όλα εξετάζονται», δήλωσε μία από τις πηγές.

Με το ονομαστικό ΑΕΠ της Ισπανίας να ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, οι περικοπές θα ανέλθουν σε έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο αρκετών ετών και θα έρθουν να προστεθούν στα σχέδια εξοικονόμησης περίπου 48 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί.

«Η ιδέα είναι να περικοπεί το κόστος του δημόσιου τομέα, να παγώσουν οι συντάξεις, να μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας», σημείωσε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι μια αύξηση στον φόρο επί των πωλήσεων αποτελεί θέμα έντονων συζητήσεων με την κυβέρνηση.

Άλλες τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι τα μέτρα αυτά εξετάζονται, σημειώνοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ή περικοπές και ότι το πακέτο μπορεί να κυμαίνεται αρκετά κάτω από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κέρδος - Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"