Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

"ΔΕΜΑΤΟ-ΣΚΟΥΠΙΔΟΛΟΦΟΣ" ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΑΛΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ; Στο βωμό της έκτακτης ανάγκης προετοιμάζεται η υποβάθμιση της δυτικής Καλαμάτας;

Δύο χωριστές ενότητες οικοπεδικών εκτάσεων για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (στην πρώτη ενότητα) και την υποδοχή δεματοποιημένων ανακυκλώσιμων υλικών, RDF και υπολειμμάτων (στην δεύτερη ενότητα), για όσο καιρό απαιτηθεί για την διάθεση τους, ζητά ο Δήμος Καλαμάτας με νέα διακήρυξη του, μετά την ακύρωση προ ημερών ανάλογου διαγωνισμού, μετά....
το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του pelopsnews.gr.
Συγκεκριμένα:
Η πρώτη ενότητα θα αποτελείται από ένα οικόπεδο επιφανείας 10-20 στρέμματα περίπου και σε αυτή θα εγκατασταθεί....
μονάδα διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων, αποτελούμενη από τεμαχιστή, διαχωριστή οργανικού κλάσματος, κινητό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), κομποστοποιητή οργανικών και δεματοποιητή των ανακυκλώσιμων υλικών, του RDF και του υπολλείματος.

Η δεύτερη ενότητα θα αποτελείται από 1 έως και 4 οικόπεδα που το καθένα θα πρέπει να έχει επιφάνεια τουλάχιστον 10 στρεμμάτων και θα χρησιμοποιηθούν για υποδοχή δεματοποιημένων ανακυκλώσιμων υλικών, RDF και υπολειμμάτων.

Σύμφωνα πάντα με την νέα διακήρυξη του Δήμου Καλαμάτας, οι οικοπεδικές εκτάσεις θα πρέπει να εξυπηρετούν κατά το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ):


>>> να βρίσκονται μακριά από οικισμούς

>>> να μην έχουν οπτική επαφή με την πόλη ή οικισμούς

>>> να βρίσκονται σε ικανή απόσταση από το αεροδρόμιο

>>> να βρίσκονται σε ικανή απόσταση από λειτουργούσες ευαίσθητες επαγγελματικές δραστηριότητες

>>> να υπάρχει δυνατότητα πιθανής μελλοντικής επέκτασης σε γειτονικές ιδιοκτησίες

>>> να μην δημιουργούνται προβλήματα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση

>>> να βρίσκονται σε κεντροβαρικό σημείο του δήμου

>>> να έχουν κατάλληλη οδική προσπέλαση

>>> να έχουν κατάλληλη διαμόρφωση

>>> θα εκτιμηθεί θετικά η σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας και μεταφορών

>>> θα εκτιμηθεί θετικά στην επιλογή η ύπαρξη υφιστάμενου κτιρίου διαστάσεων περίπου 500 τ.μ.

>>> γειτνίαση με ΧΑΔΑ για την υποδοχή του επεξεργασμένου compost


ΣΧΟΛΙΟ PELOPSNEWS.GR


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Είναι αξιοσημείωτη η επαναφορά με την παρούσα προκήρυξη, από την πίσω πόρτα, της επανεξέτασης και των οικοπεδικών εκτάσεων που αιτιολογημένα απέρριψε η επιτροπή του ακυρωθέντος διαγωνισμού [λες και θα … εξαφανιστούν ως δια μαγείας σπίτια, μεταποιητικές επιχειρήσεις και αεροδρόμιο! ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΑΛΤΟΥ: ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟΝ… ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΣΑΡΤΕΡΣ!!! ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ…]

Είναι πρόδηλη η επιμονή του δήμου για οικοπεδικές εκτάσεις που να βρίσκονται στην δυτική περιφέρεια της Καλαμάτας και νότια του αεροδρομίου [από τα ζητούμενα και κυρίως όσα εκτιμηθούν θετικά, όπως π.χ. εάν υπάρχει υφιστάμενο κτίριο!…]

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς η απόσταση των οικοπεδικών εκτάσεων έστω από συγκεκριμένα σημεία (αεροδρόμιο, κτλ), που σημαίνει ή ότι αφήνεται ένα παράθυρο σχετικής επιλογής ανοιχτό ή –ακόμα χειρότερο- ότι ο δήμος -και οι υπηρεσίες του- δεν ξέρει τις νόμιμες αποστάσεις!
       
Είναι «πονηρή» η έκφραση «απόσταση από οικισμούς» και όχι από οικίες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τυπικά στην επιλογή … δίπλα σε σπίτια, που είναι πολλά σε ολόκληρη την εν λόγω περιοχή… [ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΒΑΛΤΟΥ» ΚΑΙ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΩΝ]
     
Προβλέπεται η απόσταση από ευαίσθητες μεταποιητικές μονάδες σε λειτουργία και δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η πολύ μεγάλη υφιστάμενη αργούσα (λόγω κρίσης) βιοτεχνική – μεταποιητική κτιριακή υποδομή, που θα μπορούσε να στεγάσει και πάλι πιθανές συναφείς μεταποιητικές  δραστηριότητες

ΑΛΛΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Προσπαθεί η διακήρυξη να ξεχωρίσει την όχληση της πρώτης ενότητας - ΚΔΑΥ (μικρότερη) από εκείνη της δεύτερης (πολύ μεγαλύτερη)… (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ … ΚΔΑΥ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΑΣ, στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται στο παρόν). Στην Μαραθόλακα λειτουργούσε πριν από μήνες το ΚΔΑΥ – ΡΑΜ! Εκεί δίπλα γινόταν και η προσωρινή (!) εναπόθεση των δεματο-σκουπιδιών, που σήμερα βρωμάνε και μολύνουν όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή, αλλά και … τις περισπούδαστες πιλοτικές (ο Θεός να τις κάνει!) πολιτικές του Δήμου Καλαμάτας που με υπερηφάνεια επιδεικνύονταν και σε άλλους δημάρχους!  Τα λόγια είναι περιττά!

Για τα περί  προσωρινής εναπόθεσης των δεματο-σκουπιδιών μέχρι την μεταφορά τους, ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΊΝΑΙ … Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΑ!  Το μόνο που μεταφέρεται ακόμα είναι τα ζουμιά και η δυσοσμία…!

Και τι πρέπει να γίνει, θα αναρωτηθεί κάποιος! Που να τα πάμε τότε, τα δικά μας σκουπίδια;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ –ΟΠΩΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΈΣ! ΝΑΙ, ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ! ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ … ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΧΥΤΑ) Ή ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ (ΧΥΤΥ)!

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ … ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΥΘΑΚΟΣ…! ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ Η «ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!

ΤΩΡΑ, ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΘΑ … ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ (ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!) ΝΑ… ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΝΕ ΝΑ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ … ΔΕΜΑΤΟ-ΣΚΟΥΠΙΔΟΛΟΦΟΥΣ, ΔΙΠΛΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ «ΠΟΠ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ … ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ COPY PASTE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ!

Όπως θα έλεγε και ο κ. Τατούλης (αναλογικά με όσα είπε για το λιγνιτωρυχείο Κορώνης): «Υπάρχει σκεπτικό, σκεπτικισμός, προβληματισμός, αλλά και ανάγκες»!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"