Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Κίνδυνος απώλειας 4,5 εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2014

Τα 22 εκατ. μπορεί να φθάσουν οι άνεργοι στην ευρωζώνη εντός της επόμενης 2ετίας (έως το 2014) από 17,4 εκατ. που είναι σήμερα, δηλαδή 4,5 εκατ. θέσεις εργασίας, εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης της απασχόλησης, όπως προειδοποίησε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) σε χθεσινή του έκθεση.  
Σύμφωνα με το ILO καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι «άνοση» στη διεύρυνση της ανεργίας, καθώς το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στον «προβληματικό» Νότο αλλά....
αναμένεται ότι θα πλήξει και οικονομίες με υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

«Σαφώς κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι δεν έχει μόνο η ευρωζώνη προβλήματα. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο οικονομικής στασιμότητας», τόνισε ο επικεφαλής του ILO, Χουάν Σομάβια κατά την παρουσίαση της έκθεσης. 

Ο Σομάβια υποστήριξε ότι «εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ως στόχο θα έχουν να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, τότε η κρίση θα επιδεινωθεί και η απασχόληση δεν πρόκειται να ανακάμψει. Επίσης υπάρχει ανάγκη παγκόσμιας δράσης προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα που στηρίζουν την απασχόληση».

Το ILO τονίζει ότι μπορεί η αύξηση της ανεργίας να είναι περισσότερο ορατή –και οξεία– στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ακόμη όμως και κράτη όπως Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Μάλτα (χώρες στις οποίες από το 2008 έως και σήμερα η ανεργία ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία) θα βρεθούν αντιμέτωπα με σαφείς ενδείξεις δυσχερειών στην αγορά εργασίας.

Προκειμένου το δυσμενές σενάριό του να μην επαληθευθεί το ILO προτείνει τα ακόλουθα: α. ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, β. χρέωση και των μετόχων των τραπεζών κάθε φορά που ένας χρηματοοικονομικός όμιλος δέχεται κρατική βοήθεια, γ. ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων (ιδιαίτερα αυτών που είναι νέοι σε ηλικία) και δ. αλλαγή των αποδοχών των εργαζομένων στις χώρες της ευρωζώνης, με βασικό στόχο να υπάρξει άμεση σύνδεση αποδοχών και παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, αυτή τη στιγμή η ανεργία στην ευρωζώνη φθάνει στο 11%, με αυτή που αφορά τους ανέργους νεαρής ηλικίας να διαμορφώνεται στο 22%. Φυσικά σε κάποιες χώρες η ανεργία των νέων είναι ακόμη πιο υψηλή, καθώς φθάνει στο 30% σε Ιταλία, Πορτογαλία και Σλοβακία, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία έχει ξεπεράσει το 50%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"