Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup με επίκεντρο τη δρομολόγηση μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ ώστε να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα στη σωστή πορεία, θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχουν στις 19.00 οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό και....
τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και ζήτησε να συναντηθούν, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις.
Η Ιπποκράτους φαίνεται να αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τα αποτελέσματα της συνόδου, όπως προέκυψε και από τις χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».
Όπως υπογράμμισε, «ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη».
Η εκπρόσωπος του Κινήματος πρόσθεσε πως «αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είχε την ευκαιρία να τα πει και στη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας και είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσουν τελικά και την επίσημη στρατηγική της χώρας, που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες».
Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί
Το πακέτο των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του περιλαμβάνει μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πάντως χθες ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθούν μέτρα ισοδύναμης απόδοσης.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα που καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα είναι:
1. Η μείωση κατά 12% των αποδοχών όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, δικαστικοί, γιατροί, μουσικοί, διπλωματικοί κ.λπ. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2012 και διευκρινίζεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων εξαιρέθηκαν αρχικά από το νέο μισθολόγιο. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 205 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 και 410 δισ. ευρώ ετησίως από το 2013 και μετά.
Ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα αναζητηθούν ισοδύναμα, άλλα μέτρα, προκειμένου να μη θιγούν οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων, αλλά δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα και αν θα κινούνται στην κατεύθυνση των φόρων ή των μειώσεων άλλων δαπανών.
2. Η μείωση της μισθοδοσίας των ΔΕΚΟ κατά 3 εκατ. ευρώ, εντός του 2012.
3. Ο περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, και ο προσδιορισμός των χρηματικών παροχών προνοίας.
4. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Εντός του β΄εξαμήνου ξεκινούν ή κλιμακώνονται οι διαδικασίες για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα , ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο μισό του έτους θα γίνουν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία οδό.
5. Επισπεύδεται η καταχώρηση της κυριότητας των κρατικών εδαφικών/οικοπεδικών εκτάσεων, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
6. Η κυβέρνηση θεσπίζει φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. Πρόκειται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
7. Η κυβέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας, οι οποίες διαμορφώνονται στο ύψος των αγοραίων τιμών.
8. Δημοσιεύονται κάθε μήνα στο Διαδίκτυο μηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και αποπληρώνονται σταδιακά οι υφιστάμενες οφειλές ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
9. Διενεργούνται έλεγχοι υπηρεσιακής απόδοσης.
10. Η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών υπαλλήλων.
11. Η κυβέρνηση θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς.
12. Σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κάρτα εργασίας, καθίσταται υποχρεωτική η ταυτόχρονη πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων φόρων επί της μισθοδοσίας και κοινωνικών εισφορών με ηλεκτρονικά μέσα.
13. Απελευθερώνονται όλα τα επαγγέλματα, αλλά ταυτόχρονα για όσα επαγγέλματα κρίνεται απαραίτητη η επαναφορά των περιορισμών, θα γίνει με νόμο εντός του Ιουνίου.
14. Καταργείται το πάγιο «χαράτσι» των ενεργειακών επιθεωρητών και θα αντικατασταθεί η πάγια αμοιβή ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο ύψος αμοιβής.
15. Μειώνεται η ελάχιστη απόσταση για τη λειτουργία πρατηρίων καυσίμων.
16. Αίρεται η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης από άλλα κράτη.
17. Καταργούνται οι φόροι, τα τέλη και οι εισφορές υπέρ τρίτων.
18. Ανοίγει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση αρχίζει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
19. Δρομολογείται η μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κατά τουλάχιστον 50%.
20. Εισάγονται μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.
21. Προετοιμασία τροποποιήσεων του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
22. Λαμβάνονται νέα μέτρα για τη μείωση των δαπανών Υγείας (γενόσημα, συνταγογράφηση κ.λπ.).
23. Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές, γεγονός που θα επιφέρει δραστική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"