Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Εξόφληση του φόρου σε 10 μηνιαίες δόσεις


Κάθε μήνα, μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, θα πληρώνουν από μία δόση οι φορολογούμενοι προκειμένου να εξοφλήσουν το φουσκωμένο εκκαθαριστικό της Εφορίας με τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος
Η ρύθμιση που έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει εξόφληση των φόρων σε δέκα μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία του χρόνου τον Μάιο.
Μετά θα αρχίσει....

η εξόφληση των φόρων του 2013 .
Η εκκαθάριση των πρώτων 2 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων επιβεβαίωσε και στην πράξη αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι δηλαδή το βουνό των φόρων είναι...
ασήκωτο και αν δεν υπάρξει ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις, πιθανότερο είναι να μείνουν τα εκκαθαριστικά απλήρωτα
Μέχρι σήμερα χρεωστικό ραβασάκι έχουν λάβει 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι και καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,022 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το χαράτσι των ακινήτων που θα αρχίσει να έρχεται από τις 24 Ιουλίου και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011 που σχεδιάζεται να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προεκλογική εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με την οποία η μηνιαία δόση στην Εφορία δεν θα υπερβαίνει το 25% του εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει την πρόταση που θα θέσει για έγκριση στην τρόικα και σύμφωνα με την οποία ο οφειλόμενος φόρος σπάει ακόμα και σε δέκα μηνιαίες δόσεις.
Βασικό χαρακτηριστικό της προωθούμενης ρύθμισης είναι η διάκριση των φορολογουμένων σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού τους εισοδήματος.

Οικ
ογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ

Ο φόρος εισοδήματος θα σπάσει σε δέκα δόσεις, μία κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως και τον Μάιο του επόμενου έτους. Το 60% της οφειλής θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου λογιστικά τα συγκεκριμένα έσοδα να μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2012 και το υπόλοιπο 40% το 2013.
Ας υποθέσουμε ότι ένα ζευγάρι φορολογουμένων λαμβάνει εκκαθαριστικό στο οποίο φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος οδηγούν σε οφειλή 8.000 ευρώ. Το 60% αυτής, δηλαδή 4.800 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, σε επτά μηνιαίες δόσεις των 686 ευρώ. Τα υπόλοιπα 3.200 ευρώ θα εξοφληθούν σε τρεις δόσεις των 1.067 ευρώ, μία έως το τέλος Μαρτίου, μία έως το τέλος Απριλίου και μία έως το τέλος Μαΐου. Εναλλακτικά, στην περίπτωση φορολογουμένων με εισόδημα έως 50.000 ευρώ εξετάζεται η πρόταση χωρισμού των δόσεων ισόποσα στους δέκα μήνες, οπότε στο παραπάνω παράδειγμα η δόση ανεβαίνει στα 800 ευρώ τον μήνα. Με τη δεύτερη πρόταση, το υπουργείο Οικονομικών κερδίζει περισσότερα έσοδα σε λιγότερο χρόνο, καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου - θεωρητικά - θα έχει εισπράξει το 70% του φόρου εισοδήματος για να το εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2012, αφήνοντας μόλις 30% των συγκεκριμένων εσόδων για τον προϋπολογισμό του επομένου έτους.
Οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ

Οι δόσεις περιορίζονται σε επτά και η εξόφληση θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε όλα τα έσοδα να περάσουν στον προϋπολογισμό του 2012. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος οφείλει 8.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώνει 1.143 ευρώ κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως και τον Φεβρουάριο.

Οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.001 ευρώ

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα σε τρεις δόσεις αν η βεβαίωση των φόρων γίνει εντός Ιουλίου, μία έως το τέλος Αυγούστου, μία έως το τέλος Οκτωβρίου και μία έως το τέλος Δεκεμβρίου.


Μόνο για συνεπείς. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη μηνιαία δόση, εφόσον δεν έχει περάσει η σχετική προθεσμία εξόφλησης της δόσης που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό ή στην αντίθετη περίπτωση το σύνολο των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.
Η ρύθμιση θα έχει ισχύ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μόνο για όσους έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η προθεσμία για τις χειρόγραφες δηλώσεις έχει ήδη λήξει από τις 10 του μήνα ενώ για τις ηλεκτρονικές εκπνέει στις 16, την ερχόμενη Δευτέρα. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πάντως το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής για λίγες μέρες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα τη δήλωσή τους και το taxisnet αντέχει την υποβολή μέχρι 200.000 φοροδηλώσεων την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"