Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Reuters: Σχέδιο 15ετούς ευρωομολόγου από την Ε.Ε

photo_verybig_112637Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο έκδοσης 15ετους ερωομολόγου
To Reuters, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει εντολή σε πέντε τράπεζες της Ευρώπης, προκειμένου να διαχειριστούν την έκδοση ευρωομολόγου με λήξη το 2028
Πρόκειται για τη βρετανική Barclays, την ελβετική Credit Suisse, τη γερμανική DZ Bank, την αμερικανική Morgan Stanley και τη γαλλική Societe Generale.
Τι είναι και πως θα λειτουργήσει το ευρωομόλογο;
Η κυκλοφορία “ευρω-ομολόγων” μπορεί να....
οδηγήσει “γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους” στην ευρωζώνη, επίσης μπορεί να “ενισχύσει την αντίσταση” της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, που είδε το φως της δημοσιότητας προ εξαμήνου.
 Η Επιτροπή στις Βρυξέλλες μελέτησε κατά πόσον είναι εφικτές τρείς επιλογές, η τελευταία απο τις οποίες– μη καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ– “μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί”.
Οι ανωτέρω επιλογές αφορούν είτε την πλήρη είτε την τμηματική “κοινή χρήση” του χρέους των κρατών της ευρωζώνης.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, αυτή η κοινή χρήση “δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας”, ούτως ώστε να αποτραπεί ” οι χώρες της ευρωζώνης-τζιτζίκια” να χρηματοδοτούνται στο μέλλον σε βάρος των “ενάρετων” υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναφέρει το ίδιο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Οι τρεις επιλογές της “Πράσινης βίβλου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ριζοσπαστικότερη, είναι η πρώτη από τις τρεις επιλογές. Στο κείμενο χαρακτηρίζεται και “αποφασιστικότερη”: “τα ευρω-ομόλογα” υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις “κοινές εγγυήσεις” για όλη την ευρωζώνη. 
Στη δεύτερη επιλογή, τα “ευρω-ομόλογα” διαθέτουν αυτές τις “κοινές εγγυήσεις” για όλη την ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της ευρωζώνης, αφού κάποια απο αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα.
Ομως, τέτοια ρύθμιση αφήνει “ευάλωτα” απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης (αυτά δεν κατονομάζονται), σημειώνεται στο έγγραφο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, κατά το οποίο “αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματο-πιστωτικές δεσμεύσεις τους”.
Στην τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν “ευρω-ομόλογα”, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων απο κάποια μέλη της ευρωζώνης.
Στα “ευρω-ομόλογα” αυτής της τρίτης επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε “ευρω-ομολόγου” αυτής της επιλογής.
Ετσι, τα μέλη της ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους “επωφελούνται σαφώς λιγότερο” στην υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας απο τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνει αυτό το έγγραφο.
Καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και “αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί (στην ευρωζώνη) η παρούσα κρίση χρέους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"