Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σύσκεψη ενόψει Eurogroup

Σύσκεψη ενόψει Eurogroup Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς και ο, κατά πληροφορίες, προοριζόμενος για το ίδιο αξίωμα στη νέα κυβέρνηση....
Βασίλης Ράπανος, οι οποίοι αποχώρησαν. 
Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο νυν υπουργός κ. Ζανιάς, ο οποίος θα παραμείνει από άλλη θέση στο οικονομικό επιτελείο. Ατύπως, όμως, θα συνοδεύεται από τον καθηγητή και ως τώρα πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Ράπανο, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση.
Στη προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.
Επιπλέον, ξεκίνησε, εκ νέου, λίγο μετά της 7 το απόγευμα, η διαπραγμάτευση των αντιπροσωπειών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.
Αρμόδιες πηγές της Ευρωζώνης τόνιζαν στις Βρυξέλλες ότι ένας από τους στόχους της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου», καθώς αναγνωρίζεται πλέον η ανάγκη για αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα υπό το βάρος των καθυστερήσεων που καταγράφονται και της μεγάλης ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να «πέσουν» τρία βασικά ζητήματα:
  • Η παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια, δηλαδή από το 2014 στο 2016, με επιμερισμό των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται σήμερα (2013-2014),
  • Η ενίσχυση του αναπτυξιακού πακέτου με καλύτερους τρόπους αξιοποίησης κονδυλίων της Ε.Ε. αλλά και πόρων της ΕΤΕπ για την ανάκαμψη στην Ελλάδα,
  • Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας
Η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να διευρύνει και να επισπεύσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις.
Παράλληλα με τις όποιες «παραχωρήσεις» συμφωνηθούν, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι ύστερα από την αξιολόγηση που θα κάνει τρόικα κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, θα πρέπει να δοθεί αποφασιστική έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων - με ειδική αναφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μη ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"