Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Ημερομηνίες σταθμοί για την Αίγυπτο του Μουμπάρακ

Ο επί τρεις δεκαετίες πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται σε κώμα, τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση ως προς τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας, έπειτα από ένα αβέβαιο ακόμη αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και την ενίσχυση των εξουσιών των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Μουμπάρακ ανέλαβε την προεδρία της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου μετά τη δολοφονία του....
προέδρου Ανουάρ αλ Σαντάτ
Επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τη βοήθεια της οποίας κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί τριάντα χρόνια, πριν το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εξελιχθεί σε λαϊκή εξέγερση τον Ιανουάριο του 2011.

Ακολουθούν οι σημαντικές ημερομηνίες της αιγυπτιακής ιστορίας μετά το 1981:


- 13 Οκτωβρίου 1981:
Ο Χόσνι Μουμπάρακ αναλαμβάνει την προεδρία της Αιγύπτου, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ από ισλαμιστές. Στη χώρα επιβάλλεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

- 25/26 Φεβρουαρίου 1986:
Κινητοποιήσεις αστυνομικών στο Κάιρο που διαμαρτύρονται για τη μισθολογική και κοινωνική τους κατάσταση. Συγκρούσεις με 107 νεκρούς και 700 τραυματίες.

- 26 Ιουνίου 1995:
Ο Μουμπάρακ γλυτώνει από επίθεση εναντίον του στην Αντίς Αμπέμπα, την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνει η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Τζαμάα Ισλαμίγια. Συνολικά, έχει διαφύγει από τουλάχιστον έξι απόπειρες κατά της ζωής του.

- 17 Νοεμβρίου 1997:
Επίθεση της Τζαμάα Ισλαμίγια στο Λούξορ (Ανω Αίγυπτος): 68 νεκροί, ανάμεσά τους 58 ξένοι τουρίστες.

- 3 Ιανουαρίου 2000:
22 νεκροί στην Ανω Αίγυπτο απο συγκρούσεις μουσουλμάνων και χριστιανών.

- 17/18 Οκτωβρίου:
Ισραηλο-παλαιστινιακή σύνοδος στο Σαρμ ελ Σέιχ, παρουσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που είχε υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979 στο Καμπ Ντέιβιντ.

- 28 Σεπτεμβρίου 2003:
Ο Μουμπάρακ ανακοινώνει μέτρα πολιτικού εκδημοκρατισμού, με την προτροπή του γιου του Γκαμάλ, η επιρροή του οποίου στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα αυξάνεται.

- 7 Οκτωβρίου 2004:
Επιθέσεις στην Τάμπα της νότιας Αιγύπτου εναντίον τουριστικών θερέτρων: 34 νεκροί κυρίως Ισραηλινοί. Την ευθύνη αναλαμβάνει οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

- 23 Ιουλίου 2005:
Επιθέσεις στο Σαρμ ελ Σέιχ με 70 νεκρούς, οι 20 ξένοι. Τεσσερις οργανώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη, ανάμεσά τους και η ισλαμιστική οργάνωση Αλ-Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ που συνδέεται με τον μπιν Λάντεν.

- 9 Νοεμβρίου-7 Δεκεμβρίου:
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίζουν 88 έδρες στις βουλευτικές εκλογές και είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης. Δεκατρείς νεκροί στις συγκρούσεις.

- 24 Απριλίου 2006:
Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Νταχάμπ: 20 νεκροί, οι έξι από αυτούς ξένοι. Οι αρχές κατηγορούν την Αλ Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ.

- 23 Ιανουαρίου-3 Φεβρουαρίου 2008:
Στη Ράφα, μαχητές της Χαμάς ανοίγουν με εκρηκτικά το πέρασμα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι να περάσουν τα σύνορα.

- 6/7 Απριλίου:
Διαδηλώσεις κατά της εκτόξευσης των τιμών και των ελλείψεων σε τρόφιμα. Τρεις νεκροί από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

- 28 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου 2010:
Το προεδρικό κόμμα ενισχύει την δύναμή του, με 83% των εδρών μετά την αποχώρηση των Αδελφών Μουσουλμάνων από τις βουλευτικές εκλογές, καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία.

- 1η Ιανουαρίου 2011:
23 νεκροί σε επίθεση μπροστά σε εκκλησία Κοπτών στην Αλεξάνδρεια. Η Αίγυπτος κατηγορεί την ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Στρατός του Ισλάμ, που αρνείται κάθε ανάμιξη.

- 25 Ιανουαρίου:
Αρχίζουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που καταλήγουν στο να χάσουν τη ζωή τους 800 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.

- 11 Φεβρουαρίου:
Ο Μουμπάρακ παραιτείται και παραδίδει την εξουσία στο στρατό. Τίθεται σε κατ'οίκον περιορισμό στο Σαρμ ελ Σέιχ.

- 19 Μαρτίου:
Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν στην πλειοψηφία τους "ναι" σε δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος, επικυρώνοντας τα σχέδια του στρατού για άμεση μετάβαση προς ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό καθεστώς.

- 12 Απριλίου:
Ο Μουμπάρακ παθαίνει καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια της ανάκρισής του.

- 13 Απριλίου:
15ήμερη κράτηση του Μουμπάρακ και των δύο γιων του.

- 16 Απριλιου:
Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μουμπάρακ διαλύεται.

- 6 Ιουνίου:
Το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων νομιμοποιείται.

- 28 Νοεμβρίου:
Πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών που ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο. Οι ισλαμιστές κερδίζουν τα δυο τρίτα των εδρών.

- 23/24 Μαΐου 2012:
Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουμάνων Μοχάμεντ Μόρσι και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

- 31 Μαΐου:
Παύει να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα το 1981.

- 2 Ιουνίου:
Ο Μουμπάρακ και ο Χαμπίμπ ελ Αντλι τελευταίος υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος του καταδικάζονται σε ισόβια για το θάνατο διαδηλωτών στην εξέγερση ένα χρόνο πριν. Εξι πρώην στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας απαλλάσσονται καθώς και οι δύο γιοι του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ με την αιτιολογία ότι τα εγκλήματά τους έχουν παραγραφεί. Και οι δύο θα δικαστούν ξανά με την κατηγορία της διαφθοράς. Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση.

- 14 Ιουνίου:
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει το κοινοβούλιο "αντισυνταγματικό" και τη σύνθεσή του "απολύτως παράνομη", απόφαση που καταγγέλλεται ως πραξικόπημα από ισλαμιστή ηγέτη.

- 16 και 17 Ιουνίου:
Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Οι υποψήφιοι Μοχάμεντ Μόρσι και Αχμαντ Σαφίκ διεκδικούν αμφότεροι την εκλογική νίκη.

- 20 Ιουνίου:
Ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι σε κώμα μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές, που διαψεύδουν ότι είναι κλινικά νεκρός, όπως είχε μεταδώσει αρχικά το πρακτορείο Mena.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"