Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στο ΝΑΤΟ η Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους της

Στο ΝΑΤΟ η Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους της
Την προσφυγή στο ΝΑΤΟ (το Συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει για το θέμα την Τρίτη στις Βρυξέλλες) ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 που προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι....
το καταρριφθέν Φάντομ (F4) εβλήθη ευρισκόμενο σε διεθνή εναέριο χώρο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης εκδώσει και διπλωματική νότα διαμαρτυρίας κατά της Συρίας.
Η Συρία επιμένει ότι η εμπλοκή με το αεροσκάφος σημειώθηκε ενόσω αυτό υπερίπτατο των εδαφών της και ότι δεν υπήρξε καμία σκόπιμη εχθρική ενέργεια εκ μέρους της, σημειώνοντας ότι αμέσως μόλις οι δυνάμεις της ανακάλυψαν ότι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό, το συριακό ναυτικό ξεκίνησε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των δύο πιλότων.
Στο ΝΑΤΟ η Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους της
Η τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες στα μεσογειακά ύδατα παρότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί έχουν ελαχιστοποιηθεί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει εντοπίσει σε ποιο σημείο βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους, σε βάθος 1.300 μέτρων σε συριακά χωρικά ύδατα, αλλά δεν έχει βρει το ίδιο το αεροσκάφος, όπως μετέδωσαν νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σελτζούκ Ουνάλ είπε επίσης ότι ακόμη παραμένει άγνωστο αν οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους είχαν προλάβει να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματά τους και ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τους είναι προτεραιότητα.
Η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη προτού ετοιμάσει την επίσημη αντίδρασή της, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση
Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η απάντησή της θα είναι ισχυρή, αποφασιστική και νόμιμη και δεν θα αποκρύψει τίποτα από τη δημοσιότητα.
Υστερα από πολύωρες συσκέψεις με το στρατιωτικό του επιτελείο δήλωσε ότι το μη εξοπλισμένο σκάφος εισήλθε στιγμιαία και κατα λάθος στον εναέριο χώρο της Συρίας αλλά όταν εβλήθη και καρτερρίφθη, 15 λεπτά αργότερα, είχε ήδη απομακρυνθεί.
«Σύμφωνα με τα συμπεράσματά μας, το αεροσκάφος μας, καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο, 13 ναυτικά μίλια (24 χιλιόμετρα) από τη Συρία.
Ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε επίσης ότι το αεροσκάφος δεν εκτελούσε μυστική και δη σχετιζόμενη με την κατάσταση στη Συρία αποστολή, αλλά πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση για τη δοκιμή των τουρκικών ραντάρ.
Δήλωσε επίσης ότι το αεροσκάφος δεν επέδειξε καμία επιθετικότητα και ήταν απολύτως σεσημασμένο με τα τουρκικά δηλωτικά, κάτι που απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Σύρων ότι η αναγνώρισή του δεν κατέστη δυνατή.
Το περιστατικό
Η τουρκική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχασε επαφή με το Φάντομ στις 11. 58 τοπική ώρα της Παρασκευής, ενενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του από την βάση Ερχάκ στα βορειοδυτικά της χώρας.
Αργότερα, οι συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αγνώστου εθνικής ταυτότητας αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της στις 11. 40 τοπική ώρα, πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος και με μεγάλη ταχύτητα.
Ανακοίνωσαν επίσης ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες για τέτοιες περιπτώσεις κανόνες, η συριακή αεράμυνα «κατεδίωξε» το αεροσκάφος και το κατέρριψε με μία βολή από απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτογραμμή της.
Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες και συνετρίβη στη θάλασσα περίπου 10 χιλιόμετρα από το χωριό Ομ αλ Ταγιούρ στην επαρχία της Λατάκειας, σαφώς εντός των συριακών υδάτων, υποστηρίζουν οι Σύροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"