Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα από τον Σβόμποντα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε χθες από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, όσον αφορά την Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. 
Ο κ. Σβόμποντα ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναμένει από την Ευρώπη συμβιβασμούς, εάν δεν σέβεται τις αποφάσεις τής ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εκπροσωπεί μόνον την Κύπρο, αλλά....
εκπροσωπεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Προεδρίας, την ίδια την Ε.Ε., και αυτό πρέπει να τύχει σεβασμού από την Τουρκία.
Ο κ. Σβόμποντα μιλούσε έπειτα από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος έστειλε, με τη σειρά του, το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την Ε.Ε. αλλά και αυτούς που την εκπροσωπούν.
Κοινή θέση Κύπρου - Ε.Ε.
Κυπριακό και προετοιμασία της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, ενώ συζητήθηκαν, επίσης, η πορεία της κυπριακής οικονομίας και η κατάσταση στην Ευρωζώνη, στον απόηχο των εκλογών στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία δεν είναι θέμα της Κύπρου, αλλά της Ε.Ε., και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της Τουρκίας.
Για το Κυπριακό επισήμανε ότι μια κίνηση της Άγκυρας στο θέμα των Βαρωσίων θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη της ετοιμότητας της ίδιας και της τ/κ κοινότητας για πρόοδο.
Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέση ότι πρόκειται για Προεδρία της Ε.Ε. και ότι «κανένας απ’ έξω δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του και να αγνοεί τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.». Ένα από αυτά, πρόσθεσε, είναι και η εκ περιτροπής Προεδρία, συμπληρώνοντας ότι είναι σειρά της Κύπρου να αναλάβει.
Ξεκάθαρες θέσεις
«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την Ένωση και βεβαίως και αυτούς, οι οποίοι εκφράζουν και εκπροσωπούν την Ένωση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η Άγκυρα πρέπει να εργαστεί, ώστε η Κύπρος, στο σύνολό της, να αποτελέσει αδιάσπαστο μέρος της Ε.Ε., με τους Ε/κ και Τ/κ από κοινού να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις της χώρας.
Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε, παράλληλα, ευχαριστίες προς το πρόσωπο του κ. Σβόμποντα καθώς και προς την Ομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, «μέσα από τη στήριξη προς την Κυπριακή Κυβέρνηση και των πρωτοβουλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι οι θέσεις του κ. Σβόμποντα είναι ξεκάθαρες, κάτι για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευγνώμων.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε την υπόσχεση «ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, η Κύπρος να εκπροσωπήσει την Ένωση και τον εαυτό της επάξια».
Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποντα σημείωσε ότι «ως Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο από την αρχή υποστηρίζαμε τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος έκανε, κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά γι' αυτήν τη χώρα και για την Ευρώπη. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"