Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΣΤ: Ολα τα μάτια στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής

Ολα τα μάτια στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής Ολοκληρωμένο σχέδιο, που με σαφή και ρεαλιστικό τρόπο θα προσδιορίζει τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης, είναι υποχρεωμένη να ετοιμάσει η κυβέρνηση εντός έξι ημερών. Αντιμέτωπη με την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής
Μέσα σε έξι ημέρες, αυτό είναι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 του μηνός, η κυβέρνηση θα πρέπει....
να έχει ετοιμάσει το δικό της σχέδιο δράσης, προκειμένου να θέσει με αξιοπιστία και ρεαλισμό στους εταίρους της χώρας τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης. 
Ο Α. Σαμαράς και το σύνολο των μελών του οικονομικού επιτελείου έχουν στρέψει ήδη το ενδιαφέρον τους στη σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρούν ότι εκεί θα γίνει το πρώτο «crash test» της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίσκεψη της τρόικας τη Δευτέρα δεν αναμένουν πολλά, καθώς τη θεωρούν ως μια «συνάντηση γνωριμίας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρώτη συζήτηση που θα γίνει, θα είναι περισσότερο διερευνητική και πως «όλα θα παιχθούν» στη σύνοδο της Πέμπτης.
Η θέση που θα αναπτύξει ο κ. Σαμαράς τόσο στην ομιλία του στην ολομέλεια όσο και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου θα ξεκινά από τη δήλωση ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της. Θεωρεί ότι αυτή η τοποθέτηση θα κάνει πιο εύκολη τη συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης. 
Τα θέματα τα οποία θα θέσει θα είναι:
  • Η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια τουλάχιστον της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
  • Η μέση εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που αποτελούν εγκεκριμένο πόσο που θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Μια τέτοια απόφαση -όπως θα εξηγήσει- θα τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά και θα αποτελέσει το πρώτο «φρένο» στην ύφεση.
  • Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 9%. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί συνοδευόμενη από το επιχείρημα ότι, εάν αυτό γίνει τώρα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα τονωθεί η αγορά.
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- το επιχείρημα ότι για τις κακές επιδόσεις τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα, ευθύνεται η παρατεταμένη ακυβερνησία και πως τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν αποφασίσει να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, προωθώντας ταχύτατα αποκρατικοποιήσεις αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.
Κατάλογος
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Ράπανος και Χατζηδάκης θα προετοιμάσουν έναν πρώτο κατάλογο με εταιρείες του Δημοσίου που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν. Οι εταιρείες αυτές αφορούν θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ το πρώτο μεγάλο σχέδιο ιδιωτικοποίησης θα αφορά τον ΟΣΕ.
Ο κ. Σαμαράς θα φροντίσει να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα, πριν φτάσει η συζήτηση στην ολομέλεια. Πριν από την Πέμπτη θα έχει επικοινωνία κατ' αρχάς με τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο και πιθανότατα και με τον κ. Ντράγκι, με τους οποίους και θα συζητήσει εφ' όλης της ύλης. Τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, θα τη δει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"