Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

H Πόλη της Καλαμάτας Σήμερα

Η Καλαμάτα πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας σήμερα είναι μια πόλη που αριθμεί 57.620 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και έχει έκταση 253,2 Km2. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά από τη Πάτρα.

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, με πιο γνωστή την παραγωγή ελαιολάδου, της ελιάς, των σύκων, της σταφίδας, των οπωροκηπευτικών και στο τουρισμό. Σημαντική βιομηχανική μονάδα της περιοχής είναι η καπνοβιομηχανία Καρέλια ενώ υπάρχουν αρκετές βιομηχανίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Αποτελεί μία από τις πιο χαρισματικές πόλεις της Ελλάδας, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Είναι ένα άριστο ορμητήριο για όσους θέλουν να την επισκεφτούν και να ανακαλύψουν τα μυστικά της Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Νομού, και όλοι οι ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι κοντά.

Στη καρδιά του καταγάλανου Μεσσηνιακού κόλπου, και στους πρόποδες του επιβλητικού Ταϋγέτου, αποτελεί ένα παραδεισένιο τόπο για όσους μένουν εκεί.

Η Καλαμάτα είναι πόλη με αρκετά και σημαντικά αξιοθέατα. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται στη Πλατεία 23ης Μαρτίου και απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 (απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους με πρωτεργάτες τους Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Παπαφλέσσα) , είναι το σύμβολο της πόλης. Είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται περίπου στα μέσα 11ου με 12ου αιώνα με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Στη συνέχεια η Πλατεία Υπαπαντής όπου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός ιερός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, με τα διπλά καμπαναριά και τους ευμεγέθεις τρούλους. Ο σημερινός καθεδρικός ναός θεμελιώθηκε το 1860 και εγκαινιάστηκε το 1873, για να υποστεί σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1886 και του 1986, που αποκαταστάθηκαν αντίστοιχα το 1894 και στις μέρες μας.

Εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου και κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έρχονται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Στην Ιερά Μονή Καλογραιών μπορεί κανείς να δει διάφορα μεταξωτά μαντήλια και τα περίφημα Καλαματιανά μαντήλια που εκτίθενται εκεί, καθώς και τους αργαλειούς με τους οποίους υφαίνονται.

Επόμενος σταθμός το Κάστρο της Καλαμάτας το οποίο έχει φτιαχτεί από τους Φράγκους και προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Στο πέρασμα των αιώνων, βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο μεγάλων συγκρούσεων, γνωρίζοντας την κυριαρχία των Βυζαντινών, Φράγκων, Ενετών και Οθωμανών και συνδέθηκε αναπόσπαστα με την ιστορική διαδρομή της πόλης ως το 19ο αιώνα.


Κατά το σεισμό του 1986 πολλά σημεία του κάστρου καταστράφηκαν και χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, γι’ αυτό δεν είναι πλέον επισκέψιμα. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία που προσφέρουν στον επισκέπτη πανοραμική θέα προς την Καλαμάτα και τη γύρω περιοχή, καθώς και ωραίους περιπάτους στο εσωτερικό του.


Στο νότιο άκρο του έχει κατασκευαστεί ένα ωραίο μικρό θέατρο, το οποίο φιλοξενεί το καλοκαίρι παραστάσεις χορού, μουσικής κ.λπ. στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι φορείς της Καλαμάτας.


Αξίζουν επίσκεψης και άλλα αξιοθέατα της πόλης όπως το Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζει εκθέματα που έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, με παλαιά χρηστικά και μη αντικείμενα, εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές.

Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, τα οποία χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από την εποχή του χαλκού μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας όπου εκεί φυλάσσονται όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων από την Επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας. Στην πόλη λειτουργούν επίσης η Δημοτική Πινακοθήκη και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης με περίπου 500 εκθέματα. Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία λειτουργεί από το 1962 και σήμερα διαθέτει πάνω από 85.000 τίτλους καθώς και ένα αρχείο από 50.000 φύλλα εφημερίδων από το 19ο αιώνα έως σήμερα.

Το Πάρκο Σιδηροδρόμων αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί, αφού είναι ένα ιδιαίτερα και αξιόλογο υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο, με πολλά παλιά τρένα και μηχανές, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο.

Είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στα νότια του κέντρου της πόλης.

Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ και σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το ΤΕΙ αποτελείται από 2 βασικούς κλάδους, τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) και τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ). Στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου λειτουργούν τα τμήματα Ιστορίας, αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών και το τμήμα Φιλολογίας.

Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί καθένας να αθληθεί, με σημαία για τους φιλάθλους της πόλης η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας η «ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ». Η ομάδα ιδρύθηκε το 1967 και χρησιμοποιεί ως έδρα της το εθνικό στάδιο της πόλης με χωρητικότητα 5400 θέσεων.

Πρόεδρος είναι ο κ. Γιώργος Γρηγορόπουλος και αγωνίζεται στη Β’ Εθνική κατηγορία. Στο παρελθόν κατά τη δεκαετία του '70 υπήρξε η πρώτη χρυσή περίοδος του συλλόγου, επί προεδρίας Λυκούργου Γαϊτανάρου, όπου το 1972 και το 1974 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και αγωνίστηκε για δύο περιόδους στην Α΄ Εθνική. Στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος παρακμής αφού η ομάδα κατρακύλησε μέχρι την Α΄ τοπική κατηγορία. Επί προεδρίας κ. Σταύρου Παπαδόπουλου το 1995 επανήλθε στη Α΄ Εθνική κατηγορία και το 2000 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Κύπελλο Ιντερτότο όπου και αποκλείσθηκε στο πρώτο γύρο. Μετά την αποχώρηση του κου Παπαδόπουλου η Ομάδα υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική κατηγορία όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Τέλος διαθέτει ένα νέο, σύγχρονο Νοσοκομείο, με πολύ καλό εξοπλισμό μηχανημάτων και σύγχρονες εγκαταστάσεις, που εξυπηρετεί τη πόλη της Καλαμάτας αλλά και τη γύρω περιοχή . Το συγκρότημα του νοσοκομείου αποτελείται από το κυρίως πενταόροφο κτίριο, το μονώροφο κτίριο της ψυχιατρικής μονάδας και επιμέρους βοηθητικά κτίρια. Το εμβαδόν του κτιρίου ανέρχεται σε 24.000 μ2 και έχει δυναμικότητα 305 κλίνες. Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν διαμορφωθεί 200 θέσεις στάθμευσης και ένα ελικοδρόμιο.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές μερικά χαρακτηριστικά της πόλης της Καλαμάτας που ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα όταν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε. Και αξίζει πιστέψτε μας να το κάνετε πράξη. Η πρόσβαση στη πόλη μπορεί να γίνει Αεροπορικώς από και προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης. Οδικώς από και προς Αθήνα μέσω Τρίπολης και Πάτρα μέσω Πύργου. Με Τραίνο από και προς Αθήνα και τους καλοκαιρινούς μήνες Ακτοπλοϊκώς από και προς Κρήτη μέσω Κυθήρων. Απέχει 255 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"